Optužnica protiv prvog bezbjednjaka u BiH odjeknula i u Americi

Vijesti 23. okt 202017:29 > 19:19
N1

Optužnica Tužiteljstva BiH protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagić i šef Odjela za cyber sigurnost Muhameda Pekića još čeka na potvrđivanje u Sudu Bosne i Hercegovine. Tužiteljstvo je Mehmedagića i Pekića optužilo za zlouporabu položaja i ovlasti, te resursa Agencije za osobne interese. Riječ je o slučaju izuzimanja snimki videonadzora iz jedne sarajevske pošte. Mehmedagiću je istekao mandat, ali ga SDA i dalje želi na toj poziciji. HDZ i SNSD su formalno protiv, ali je Zoran Tegeltija predložio ponovno imenovanje dosadašnjeg direktora.

Sporna diploma, istraga, predmet, saslušanje – optužnica. Sve se to u posljednje vrijeme povezuje sa imenom prvog bh. obavještajca. Državni tužitelji napisali su i optužnicu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, uz navode da je zajedno sa šefom cyber odjela Muhamedom Pekićem, koristio resurse agencije u privatne svrhe, u namjeri da se domognu informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv Mehmedagića.

“Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navode iz Tužiteljstva BiH.

Istraga u ovom predmetu je pokrenuta temeljem anonimne prijave, a optužnicom se, kako doznajemo, precizira način na koji su Mehmedagić i Pekić povezani sa, kako se navodi, nezakonitim izuzimanjem video nadzora iz jedne poslovnice pošte u Sarajevu.
Optužnica čeka na potvrđivanje u Sudu BiH. Još je neizvjesno i hoće li državni suci odrediti tražene mjere zabrane za Mehmedagića i Pekića, i to zabranu obnašanja dužnosti direktora i uposlenika OSA-e uz zabranu kontakta sa uposlenicima Agencije.

Hoće li se razmatrati i institucionalno razrješenje Mehmedagića, nije potvrđeno ni od predsjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltije, u čijoj je nadženosti i OSA. Parlamentarna komisija za nadzor nad ovom agencijom, još nije zakala sjednicu, mada je više članova ovog tijela reklo za N1 da očekuju što skorije zasjedanje.

“Ni optužnica nije potvrđena tako da vjerujem da je to taj kritičan trenutak, ako bude optužnica potvrđena. Nadležnost odbora nije izvršna, ona može da da odgovarajuće preporuke. Ovo je esklacija tih odnosa i sučeljavanja i sukoba ovih institucija, ništa posebno novo u tim odnosima”, zaključuje Mirko Šarović, član Komisije za nadzor nad radom OSA-e.

“Zakon o OSA-i je decidan i kaže da je razlog za razriješenje direktora i zamjenika direktora ukoliko se protiv njih pokrene krivični postupak zbog zloupotrebe položaja, odavanje državnih tajni i još nekih djela”, podsjeća Nermin Nikšić, predsjedatelj Komisije za nadzor nad radom OSA-e (16.9.2020.).

Fotelja direktor OSA-e dio je političke trgovine među vodećim strankama. SDA ostaje privržen Mehmedagiću, dok SNSD i HDZ u javnosti osporavaju Mehmedagića. Istodobno, N1 dozanje da je još prije više od mjesec dana Zoran Tegeltija uputio parlamentarnoj komisiji prijedlog o ponovnom imenovanju Mehmedagića, ali to tijelo se do sada nije izjasnilo o tome.

Optužnici protiv Mehmedagića prethodilo je i njegovo saslušanje u prostorijama Tužiteljstva BiH, u vezi sa nekoliko predemta koji se vode protiv direktora OSA-e. Kako su rekli u Tužiteljstvu, ova optužnica nije u vezi sa predmetom provjere Mehmedagićeve falkutetske diplome.

Novonastale okolnosti u vezi sa optužnicom protiv čelnika državne obavještajne službe, ovoga puta nije izazvala burne reakcije među domaćim političarima, ali je vijest o optužnici dospjela na stranice Washington Posta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad