Zbog čega se škole zatvaraju, a kafići ne – nadležni imaju pojašnjenje

Vijesti 23. okt 202018:51 > 19:14
N1

Obaramo nove rekorde, nažalost neslavne. Zabilježeno je više od 1.100 novozaraženih osoba, a premilnulo je čak 14. Širenje virusa može se izbjeći poštivanjem propisanih mjera i izbjegavanjem mjesta na kojima se skuplja više ljudi. Dok nadležni apeluju na poštivanje propisanih mjera, građani smatraju kako mnoge mjere nemaju smisla.

Posebne mjere za kafiće, ali ipak otvoreni. Naizmjenično, jedni preko puta drugih, uz tačno ili za centimetar manje od dozvoljenog i strogo naređena dva metra distance.Posebne mjere za škole, ali ipak dio nastave obustavljen po klasičnom modelu u Kantonu Sarajevo. Zbog čega se škole zatvaraju, a kafići ne?

“Škole su mjesta gdje djeca moraju ići, kafići su mjesta gdje niko te ne tjera da ideš. I zato se to reguliše i kaže neka u školu idu djeca ili ne idu”, pojašnjava Zaim Jatić,krizni štab DZ KS.

Na trenutno stanje žale se i roditelji. Edo Čelebić, predsjednik Vijeća roditelja JU Zavod “Mjedenica” Sarajevo kaže da se dosadašnja praksa pokazala da se sve svodi na to da roditelji rade sve vrijeme sa djecom.

“Moj je stav da šta god da se desi u budućnosti , ako će nešto da se zatvara, i ako ćemo da se zatvaramo – treba zatvoriti sve drugo pa tek onda Mjedenicu, ako mislimo na online metode i tome slično, a i da se i to desi borit ćemo se da to tako ne bude”, poručuje Čelebić.

Opširnije u prilogu Rasima Pavice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad