"Odlaskom DNS-a više nećemo svaki put imati dvotrećinsku većinu u NSRS-u"

Vijesti 23. okt 202020:37 > 20:38
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da to što je DNS napustio vladajuću većinu u skupštini nikako neće uticati na donošenje odluka. Čubrilović je naveo da je u skupštinskoj većini i dalje više od 50 poslanika.

“Možda nemamo i nećemo imati svaki put dvotrećinsku većinu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda koji pokreće srpski član Predsjedništva BiH. Ali, svima treba da je stalo da zajedno štitimo te interese i da ne bude upitna ta većina jer je to iznad interesa stranaka koje imaju sjedište u Republici Srpskoj”, rekao je Čubrilović za RTRS.

On je naglasio da veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja mogućnost Narodne skupštine da ospori svaku odluku sa državnog nivoa BiH na štetu entiteta.

“To je dobar institut zaštite vitalnog interesa RS-a i srpskog naroda u BiH koji koristi srpski član Predsjedništva. U posljednje vrijeme to je radio nekoliko puta i taj institut ne smijemo ispustiti i dozvoliti da se nečim drugim zamijeni takav odnos. To je najvažnija odluka koja se u nekom trenutku može donijeti u Republici Srpskoj jer ste sigurni da je u tom slučaju potpuno zaštićen interes srpskog naroda u BiH”, istakao je Čubrilović.

On je, povodom 29 godina od formiranja Skupštine srpskog naroda u BiH rekao da je to bio historijski korak u osnivanju RS-a.

“Poslanici prvog saziva Skupštine imali su vizionarski pristup i postavili prve temelje RS-a”, istakao je Čubrilović.

On je rekao da su parlament i RS preživjeli situacije u kojima su “visoki predstavnici u BiH djelovali mimo ustava i bilo kakvih pravila”.

“Uspio se očuvati visok stepen ‘državnosti’ RS-a i sposobnost da ona istraje u svojim nakanama da Dejtonski mirovni sporazum bude implementiran po svom slovu, a ne po duhu”, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da ovaj entitet danas u Bosni i Hercegovini najviše istrajava kada je riječ o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma u izvornom obliku, navodeći da su mnoge “njegove stavne nadležnosti prenesene na nivo BiH nezakonitim radnjama”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad