Hadžibajrić: Parking ispred Doma armije BiH postaje zelena površina

Vijesti 25. okt 202011:07 > 11:15
Opština Stari grad

Trg oslobođenja - Alija Izetbegović u centru Sarajeva postat će jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu i ponuditi građanima, ali i gostima grada, podzemnu garažu, višenamjenski trg, zelene površine i brojne sadržaje, najavljeno je iz Općine Stari Grad.

Kako se navodi u saopćenju, uža gradska jezgra postat će tako mjesto održavanja kulturno-zabavnih sadržaja, ali i prostor za odmor i relaksaciju. Istovremeno, kroz ovaj projekat nastavlja se rješavanje nedostatka parking prostora u najužoj jezgri.

VEZANE VIJESTI

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić zvanično je odobrio i uputio u dalju proceduru novi koncept urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović. Potvrdio je da su s ciljem izgradnje ovog projekta već postignuti dogovori sa svim relevantnim institucijama: Ministarstvom prostornog uređenja i građenja KS, Zavodom za planiranje KS i Zavodom za zaštitu kulturno-historijskih spomenika.

“Planiramo izgradnju garaže sa dvije podzemne etaže i višenamjenskim trgom na kojem ćemo sagraditi centralno spomen-obilježje svim poginulim braniocima od 1992-1995. godine, a zadržat će se spomen-obilježje Prvoj policijskoj brigadi Stari Grad, kao i sve biste bosanskohercegovačkih književnika”, kazao je Hadžibajrić.

Pojasnio je da će se prilikom izgradnje držati Elaborata zaštite kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, a koji predviđa sanaciju tih spomenika i njihovo pozicioniranje. Isto se odnosi i na spomen-obilježje “Multikulturalni čovjek” koje se sada nalazi u centralnom dijelu trga, a bit će sanirano i pozicionirano u skladu s ostalim sadržajima.

Ukupna bruto građevinska površina garaže sa trgom iznosit će više od 9.200 m2.

Projekat predviđa ulaz u podzemnu garažu iz ulice Zelenih beretki – iznad autobuskog terminala, a izlaz iz garaže bit će ispod autobuskog terminala koji se neće izmještati sa sadašnje lokacije. Dio postojeće vegetacije bit će sačuvan i uklopljen u novo rješenje, a Trg će biti obogaćen i novim zelenilom.

“Parking prostor ispred Doma armije odlučili smo pretvoriti u zelenu površinu i tako osigurati građanima prostor za odmor i uživanje. Na ovom dijelu će biti sagrađena fontana i postavljen urbani mobilijar“, istaknuo je Hadžibajrić.

Planirano je da Urbanistički projekat razmatra Općinsko vijeće Stari Grad u decembru ove godine. Izgradnja bi trebala početi 2021. godine, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad