Rješenje Vlade KS: Izolatorij na spratu, u prizemlju dječiji vrtić

Vijesti 25. okt 202018:31 > 18:39
N1

Željeznički školski centar u Buća Potoku biće privremeni izolatorij za Covid pacijente. Tri sprata u zgradi ovog centra pripremaće se narednih dana za prijem zaraženih koronavirusom.

Vlada KS planira osposobiti izolatorij do kraja sljedeće sedmice za Covid pacijente. Poručuju da će se u ovom centru moći zbrinuti od 300 do 400 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom. Samo dva sprata niže nalazi se dječiji vrtić. Sedamdesetero djece plus djeca predškolskom uzrasta ide u ovaj vrtić. Za Amelu Horman majku djevojčica koja svakodnevno boravi u ovom vrtiću, odluka Vlade KS za nju i sve ostale roditelje djece je apsurdna. Niko iz kantonalne Vlade prethodno ih nije kontaktirao. 

“Apsolutno sam šokirana da se nije moglo naći neko bolje i konkretnije rješenje za naše građane. Šta na kraju s djecom, to je sad neki drugi problem, koji će se naknadno rješavati. Mi kao roditelji smatramo da je ova odluka apsolutno neprihvatljiva”, rekla je Arnela Horman, predstavnica roditelja JU “Djeca Sarajeva”.

Djeca ce i sutra boraviti u ovom vrtiću ističu roditelji i pozivaju Vladu da poništi ovu odluku, jer kako roditelji tvrde rizik je prevelik. S druge strane Vlada je na mukama zbog toga što kada je napotrebniji Kanton nema ministra zdravstva. Tako da tu funkciju moraju obavaljati svi ministri u Vladi.

“Mi ako budemo u situaciji da se stanje dramatično pogorša, mi ćemo morati u Buća Potoku pored pacijenata sa lakom kliničkom slikom moraćemo raditi na tome da se taj izolatorij pretvara za prijem pacijenata sa barem srednje teškom kliničkom slikom”, rekao je Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja KS.

Upravni odbor Opće Bolnice “Adbulah Nakaš” potez Vlade KS smatra sramotnim. Upozoravaju da se pacijenti moraju liječiti u bolnicama a ne u školskim centrima.

Pred Vladom KS je mnogo je zadataka koje moraju završiti zajedno sa kantonalnim zdravstvenim ustanovama, dok roditelji djece vrtića koji se nalaze u Željezničkom školskom centru navode da se žrtve uvijek oni najranjiviji u ovom slučaju djeca, ali također sumnjaju da će pacijenti moći dobiti adekvatnu zdravstvenu njegu u ovom prostoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad