Prof. dr. Gavrankapetanović: Mjere važnije od korone, nema razloga za paniku

Vijesti 26. okt 202012:41 > 13:03
N1

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu formiran je Infektivni odjel za smještaj lakših i srednje teških Covid pacijenata te su počeli pristizati i prvi pacijenti.

V.d. direktor prof. dr. Ismet Gavrankapetanović rekao je na današnjoj pres-konferenciji kako su posljednjih dana radili na tom odjelu, odnosno otkako je povećan broj pacijenata oboljelih od Covida-19 te su krenuli u adaptaciju prostora.

Centralni dio zgrade najvećim je dijelom popunjen, jer smo od 17. jula postali ustanova koja zbrinjava pacijente za sekundarni nivo zaštite, odnosno to je iznad 90 posto pacijenata koji zahtijevaju hospitalno liječenje. Oko 80.000 pacijenata je dobilo jedan od tipova usluga koje su im trebale. Zatvaranje zdravstvenog sistema i teškoće koje smo imali zbog toga što smo evidentirali veliki broj zapuštenih slučajeva i nismo mogli u jednom dijelu ni da pomognemo jer je bilo okašnjelo, zato je bitno da zdravstveni sistem ostane otvoren sve vrijeme, jer progresija se ne zaustavlja time što liječimo samo jedan tip oboljenja“, istakao je prof. dr. Gavrankapetanović.

Gledajući ovu situaciju posljenjda dva mjeseca, krenuli smo sa aktivnostima u vezi sa velikim izolatorijem i očekujemo da će nam pripasti taj prostor koji i pripada nama. Zajedno smo sa Vladom KS i UNDP-om krenuli u te aktivnosti i tamo su značajni radovi u toku u kojem će grad dobiti izvanredan prostor koji će uvijek biti na raspolaganju. Kada savladamo pandemiju, onda će to biti hospitalni dio bolnice. Ono što smo aktivno radili ovih dana je da smo krenuli ka osposobljavanje ovog dijela koje vidite danas, odnosno odjela za Covid pacijente koji ima 30 kreveta“, dodao je.

Naglasio je i kako su tražili dodatno zapošljavanje od Vlade KS, odnosno infektologe, transfuziologe, medicinske sestre, te da građani “mogu biti mirni”. 

Imamo više od 1.000 slobodnih mjesta u KS i zbog toga smo savjetovali da se ne otvaraju izolatoriji kao što su đački domovi koji su u blizini obdaništa niti u blizini Bjelava, jer su bolnički kapaciteti dovoljni. Pratimo situaciju svaki dan, a u slučaju pogoršanja, imamo opcije“, naglasio je prof. dr. Gavrankapetanović.

On je na pres-konferenciji ponovo zamolio građane Sarajeva da se pridržavaju svih pravila Kriznog štaba, odnosno nošenje maski, redukovanje kontakata i fizička distanca.

Ako ih se budemo dobro pridržavali već iza 1. novembra ćemo imati bolju situaciju. Korona, koliko god da je teška, ona nije jača od mjera koje preduzimate. One su mnogo snažnije od korone i zato mi je važno da kažem da nema razloga za paniku. Jest stanje teško, ali je svugdje teško, ne samo u regionu. Ovaj grad je kroz svoju istoriju prolazio kroz puno teških situacija i ovo je jedna od tih. Sada treba da se iznesemo s tim, a uposlenici Opće bolnice stoje vam na raspolaganju. Uvijek možete doći ovdje, nećemo zaustavljati hladni operativni program da ne bi došlo do zapuštanja stanovništva“, naveo je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad