N1 saznaje: Nema odluke o zatvaranju bh. granica zbog COVID-a

Vijesti 26. okt 202014:36 > 14:40
N1

Da bi se zatvorile bh. granice zbog broja zaraženih COVID-om i tako spriječilo importovanje virusa iz bilo koje države, mora postojati odluka Savjeta ministara BiH. Za sada takvo nešto ne postoji, saznaje N1 u Minstarstvu spoljnih poslova. Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, koje prvenstveno to predlaže, potvrđeno je za N1, u posljednje vrijeme uopšte nema kvoruma za rad i odlučivanje.

”Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje BiH treba predložiti takvo nešto i uputiti Savjetu ministara BiH. Iskreno, zatvoriti granicu samo za državljane jedne države, na primjer samo Hrvatske, kao što je to Hrvatska učinila za državljane BiH ljetos, nije vjerovatno moguće, jer bi to isto moralo biti i za državljane, na primjer, Španije , Italije, Indije, Češke, Belgije i drugih država gdje je broj zaraženih virusom mnogo veći nego što je u našoj državi”,  rečeno nam je u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Tragom ove informacije, N1 je tražio odgovor iz Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje BiH i tamo smo saznali da je upravo danas bio sastanak. Ali neformalan, bez kvoruma i bez bilo kakvih konkretnih zaključaka. Nakon ostavke ministra bezbjednosti, Fahrudina Radončića, koji je sve vodio, održano je samo pet sastanka, od toga tri bez kvoruma, prevedeno, bez učinka, saznaje N1.

”Danas nismo mogli ništa zaključiti zbog toga. Nema kvoruma mjesecima. Suočavamo se sa pandemijom od 1.3., danas je sedmi mjesec pandemije i nismo imali mnogo zaključaka. Imali smo dvije velike krize; poplave 2014. i sada COVID krizu. Suština je u tome da bi bilo nužno da se izvrše izmjene zakona, jer se u ovakvim situacijama pokazuje potpuna nefuncionalnost, a naš mehanizam rada je neefikasan. Postoji obaveza ažuriranja Koordinacionog tijela i taj proces još traje”, rekao je za N1 Zoran Perković, član Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

Inicijativu za zatvaranje granica BiH, kako bi se spriječilo importovanje slučajeva COVID zaraženih u Bosnu i Hercegovinu može podnijeti, osim najodgovornijeg Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, kazao nam je Zoran Perković i Ministarsvo civilnih poslova, kao i entiteti, Ministarstvo spoljnih poslova, ali do toga nije došlo.

No, kada bi administracija slušala ljekare bilo bi drugačije. Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, gostujući u našem Novom danu, na pitanje treba li zatvoriti granice prema susjedima odgovara : „Definitivno je to neophodno. Ne radi se o revanšizmu nego jednostavno da spriječimo širenje virusa. Međutim tu imamo otežavajuću okolnost, jer nemamo ministarstvo zdravstva na državnom nivou.“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad