Ispovijest pred kamerama N1: Jagomir – strašna riječ u Sarajevu

Vijesti 26. okt 202015:54 > 16:39
N1

Društveno je odgovorno govoriti o važnosti čuvanja i brige za mentalno zdravlje. Pogotovo sada, u vrijeme sve većih turbulencija. Priča koju donosimo u nastavku jedna je takva, o mladiću iz Sarajeva, koji se uhvatio u koštac sa "košmarima u javi". On je talentiran i uspješan pjesnik, a ovo je njegova kratka ispovijest pred kamerama N1.

“Jesi lud! Šta ti je luđače! Kaže neko od ukućana, najčešće sestra…Šalu na stranu bolest je svaka teška, pa i ova moja. Često mislim da sam fenomen, osjećam miris koji ne postoji. Prošlo je to istina, uz lijekove zbog kojih sam hodao kao pijan robot. I sad ih pijem. Ne tako davno spuštam se niz Jagomir, jao Jagomir, nemate pojma kako je to ružna i strašna riječ nama u Sarajevu”, dijelovi su pjesme “Kaže: U remisiji” iz Zbirke pjesama “Naš glas”, Edina Rikala.

Edin Rikalo godinama se bori sa psihološkim poteškoćama. Za N1 svjedoči kako je izgubio prijatelje koji su se od njega udaljili, tvrdi iz straha. Uspio se skoro oporaviti uz pomoć porodice, novih prijatelja i udruženja, ali i poezije. Edin je diplomirao komparativnu književnost u Sarajevu, a uporedo je studirao i na odsjeku B/H/S jezik. Taj studij je morao napusiti zbog stanja u kojem se našao. Ljudima koji ima slične probleme poručuju da se ne boje, da im se ništa neće desiti i da znaju da će sve proći.

PROČITAJTE JOŠ

“Ja sam bio zakovan u kući godinu dana. Nigdje nisam izlazio. Dobio sam lijekove i ova pjesma govori o tome. I najveći uspjeh mi je u jednom trenutku bio kada sam samostalno otišao u granap. Vratio sam se iz granapa i zahvaljivao sam Bogu što sam uspio izaći iz kuće. Možete misliti kakav je to uspjeh. I nakon toga uspjeh da pričam s vama pred kamerama i da me nije strah reći o ovome svemu”, ispričao nam je.

Hrabrost i pomoć Edinu je dalo Udruženje “Tavan”. Ovo udruženje je osnovalo šest osoba koje imaju psihosocijalne poteškoće ili blisku osobu iz porodice koji ima ovaj vid problema. Svi rade volonterski i ohrabruju sve koji imaju ove probleme da nisu sami i da je oporavak moguć.

“Mislim da je Edinova priča izuzetno važna. Mislim da pokazuje sve i što nije uredu sa društvom i način kako da se izborimo s tim. Mene je bar naučila tome”, rekao je Zlatan Jovanović, Udruženje “Tavan”.

Edinova prijateljica Amela, prije nego ga je upoznala, mislila je da ona najbolje interpretira poeziju na Univerzitetu. Sjeća se trenutaka kada joj je govorio da ne voli tramvaje jer tamo dobija napade i ne voli ljude. Ali sve to prevazišao je i pobijedio između ostalog uz Amelinu pomoć.

“I onda sam polako počela da ga uvalačim u svijet ljudi. Pričala sam svakodnevno sa njim. Pirčala sa o prostorima. Uvijek sam mu govorila da je najširi prostor po kojem može hodati – prostor u njemu. Počela sam i ja svoje neke pjesme pisati tako što sam njema upoznavala”, ispričala nam je Amela Mustafić, prijateljica Edina Rikala.

Edinov naredni cilj je upisati Master studij na komparativnoj književnosti i zaposliti se u struci, ali do tada priča nam,radiće drugi posao.

“Radim kao zaštitar u zaštitarskoj agnciji skoro dvije i po godine. Mislim da mi je taj posao ok, ne smatram to svojim porazom i to radim sa ponosom. Cilj mi je još da izdam knjigu samostalno. Na konkurus fondacije za izdavaštvo, moja knjiga je nagrađena i biće uskoro objavljena, krajem ove ili početkom 2021. godine”, kazao je Rikalo.

Na kraju razgovora Edin je želio završiti priču s poezijom, jer kroz umjetnost se najbolje izražava.

“Kroz historiju mnogi umjetnici su bili ludi, pa tako sebe varakam ko biva, biću ja još jedan veliki pjesnik koji je bio lud.

Ali prije bih birao da budem čovjek, koji nekada davno bio lud”, – dijelovi pjesme “Kaže: U remisiji” iz Zbirke pjesama “Naš glas”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad