Nove mjere u FBiH: Ko, šta, gdje, kako…

Vijesti 26. okt 202018:26 > 19:51
N1

Od danas su u Federaciji na snazi nove mjere. Jedna od njih je nošenje maski na otvorenom a ubuduće će se koristiti i novi antigenski test. Nove naredbe i preporuke. U zdravstvenim ustanovama odgađanje pružanja zdravstvene usluge određenim kategorijama pacijenata. Duplo je više zaraženih nego prije sedam dana.

Nošenje maske na otvorenom od danas je obavezno na području cijele FBiH. Sve bolnice obavezne su da u roku od 72 sata stave na raspolaganje 30 odsto svojih kapaciteta za zbrinjavanje COVID pacijenata, biće prekinuti odnosno odloženi svi hladni tretmani, tretiraće se u bolnicama samo hitni slučajevi.

“Rapidno raste broj oboljelih. U ovom trenutku moramo biti svi zajedno, svi na istoj strani, bez ikakvih dilema. Ovo je teško vrijeme, nije vrijeme za paniku nego za ozbiljno ponašanje. Ako nastavimo ovakav trend očekujemo veliki priliv do kraja novemvbra ljudi koji će biti smješteni u zdravstvene kapacitete. Prvo moraju biti smješteni svi kapaciteti a onda ćemo razmišljati o alternativama”, pojasnio je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

VEZANE VIJESTI

U Opštoj bolnici Abdulah Nakaš formiran je Infektivni odjel sa 30 kreveta za smještaj lakših i srednje teških Covid pacijenata. Rukovodstvo ove ustanove šalje umirujuće poruke.

“Imamo otprilike više od 1.000 slobodnh kreveta u KS i zbog toga smo mi savjetovali da se ne otvaraju niti đački domovi u blizini obdaništa niti izolatorij tipa Bjelava zato što su zdravstveni kapaciteti kojima raspolaže KS apsolutno dovoljni”, izjavio je Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktora Opšte bolnice.

“Mislim da će ti svi problemi biti riješeni. Jako je važno, pošto sam magistrirao na psihičkim oboljenjima kod infektivnih bolesti i ja vas molim da damo ljudima nadu da sigurno ćemo se izboriti sa ovim i da neće bti nikakvih problema. Molim ih da se javljaju i imaju povjerenja da neće biti diskriminisani”, poručio je Ednan Drljević, infektolog.

#related-news_0

“U svakom zlu postoji nešto dobro jer ova korona ukazala je mnoge anomalije i pokazala da svako treba da radi posao koji mu je namjenjen”, poruka je predsjednika UO Opće bolnice, dr. Seada Želje.

Posao ministra zdravstva u KS i dalje ne radi niko. Ministar nauke i obrazovanja Anis Krivić, obavlja funkciju premijera. Još jedan izolatorij je najavljen pa odjavljen.

“Mislim da imamo prenapuhanu priču u KS oko kreveta izolatorija. Meni je žao što se time moram baviti ali tako je sad. Ono što je važno jeste da Vlada neće donijeti odluku niti učiniti bilo šta što će ugroziti našu djecu. Garantujem da se sigurno neće otvoriti bilo kakav izolatorij ili bilo šta što će dovesti COVID pacijente blizu naše djece”, izjavio je ministar nauke i obrazovanja KS.

#related-news_0

Najavljeno je i zapošljavanje medicinskog kadra. Opšta bolnica zaposliće 24 medicinske sestre i šest ljekara. Uskoro 102 medicinara sa biroa će biti zaposleno u Kantonu Sarajevo.

“Prema mom prijedlogu načinjen je projekat COVID-19, prema kojem će biti angažovano 102 zdravstvena radnika sa biroa. Plate, koje obezbjeđuje Vlada KS, će biti 2.500 KM za VSS obrazovane i 1.500 KM za SSS. Prema projektu, njih 20 ide u socijalne ustanove, po 36 u Opštu bolnicu i Hitnu pomoć, 10 u domove zdravlja”, kazao je direktor Doma zdravlja KS, Muhamed Ahmić.

Studenti medicinske grupacije online protestuju. Kažu, na raspolaganju su da volontiraju. Traže da im se omogući praksa.

“Ja bih sada pitao sve institucije, ne izuzimajući nijednu i ne prozivajući nijednu. Kakvi će to zdravstveni radnici sutra biti studenti ovih fakulteta koji nemaju praksu, koji nemaju svoje stručno osposobljavanje”, pitao je Nemanja Jovičić iz Asocijacije studnata Fakulteta zdravstvenih studija.

Sve što imamo zbog korone, ostaviće posljedice. Nadležni apeluju da, zbog boljeg sutra, imamo savjesti i zdravog razuma danas, i učinimo sve što možemo da broj istovremeno zaraženih bude što manji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad