Dramatična situacija u Zenici, zaraženo više od 100 medicinara

Kantonalna bolnica u Zenici

Sve teža je epidemiološka situaicja u Zeničko-dobojskom kantonu. Korona virus ušao je na velika vrata u Kantonalnu bolnicu.

Kako je javila reporterka N1, zaražena su 93 zdravstvena radnika, a očekuje se da tokom dana broj pozitivnih premaši 100.

Doktor Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica u izjavi za N1 kazao je kako je posljednjih dana zabilježen znatan porast zaraženih među pacijentima, ali i zaposlenicima bolnice.

“Jučer smo imali 93 zaražena radnika, a danas ćemo premašiti taj broj. Radi se praktično o četvrtini ljekara. Mi smo zbog unutrašnjih problema imali reduciranje usluga, tako da smo već ranije prešli na ‘hladni program’. U jednom trenutku smo imali samo šest ili sedam anesteziologa. Imamo veliko opterećenje i među internistima, dosta ih je zaraženo. Nije jednostavno organizovati rad. Borimo se da to prevaziđemo”, poručio je Skomorac.

N1

Dodao je kako se, zbog trenutne situacije, radi na unutrašnjoj reorganizaciji KB Zenica.

“Mislim da nemamo niti jedne bolnice u kojoj nema zaraženih. Ovo nije kolapsa, ali imamo ozbiljnu situaciju. Dok ima i jednog doktora mi ćemo raditi. Imamo sad situaciju koja je daleko gora nego u vrijeme kad je bilo proglašno stanje prirodne nesreće”, kazao je direktor te istakao da iako Kantonalna bolnica ima potrebu za dodatnim kadrom angažman se ne može izvršiti brzo zbog zakonske regulative.

Na kraju je pozvao građane Zenice da pomogu svojim zdravstvenim radnicima tako što će se pridržavati mjera.

“Građani nam moraju pomoći svojim odgovornim ponašanjem. U protivnom nećemo imati dovoljno radnika, a niti kapaciteta da ukažemo pomoć. Građani trebaju prestati da razmišljaju kao da mi izmišljamo ovaj virus. Nema bolnice na svijetu koja može u kratkom roku ovako veliki procenat zaraženih apsorbirati. Pridržavanjem mjera građani će usporiti širenje virusa”, zaključio je za N1 Rasim Skomorac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad