Ministar zdravstva ZDK za N1 o situaciji u Zenici: Nema potrebe za panikom

Vijesti 27. okt 202012:32 > 12:35
N1

U Kantonalnoj bolnici u Zenici blizu 100 uposlenika je zaraženo. Očekuje se da će taj broj rasti tokom dana, nakon što se izvrše testiranja i stignu rezultati. Uprkos tome - Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona poručuje da strahu i panici nema mjesta. Saglasan je da je situacija nestabilna, ali je rekao kako ovaj kanton je imao deficitarnog stručnog kadra i prije same pandemije.

“Zdravstveni sektor odgovara aktuelnim potrebama stanovnika u kapacitetima kojima raspolaže. Nema potrebe za panikom, senzacionalizmom. Opasnost od urušavanja zdravstvenog sistema je krenula od marta, nismo u većoj opasnosti nego što smo bili”, rekao je u razgovoru za N1 Jupić.

On je optimista u ovom slučaju, iako je direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac izrazio zabrinutost.

“Profesije koje su nam bitne nisu sada postale deficitarne, to je dugi vremenski period. Sa sedam infektologa i 15 anesteziologa smo ušli u pandemiju. Sarajevo ima 50. Ja po prirodi nisam paničar, ne znam šta bi panika donijela. Zamolio bih sve da shvate ozbiljnost situacije, da pomognu zdravstvenom sektoru, a ako svi damo doprinos, ovu situaciju ćemo prebroditi”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kako će prodor infekcije COVID-19 biti riješen u Kantonalnoj bolnici Zenica?

“Imali smo prodor infekcije u dva, tri navrata. Ovaj broj uposlenika, poslije devet mjeseci, je nešto što se moglo očekivati. Radit će se reorganizacija, menadždmet će odgovoriti zadacima. Građani treba da se pridražvaju naredbi, Vlada da prati dešavanja. Siguran sam da ćemo to nastaviti raditi u kapacitetima u kojim možemo”, izjavio je Jupić za N1.

U ZDK se želi obezbijediti i dodatni broj educiranog kadra, ali ono što će teže riješiti je nedostatak specijalističkog i subspecijalističkog kadra, naveo je sagovornik Ivane Erić za N1.

Jupić je pohvalio Zeničane, koji se odgovorno ponašaju prema njegovom mišljenju.

“Da nije bilo discipline ne bi ovo sve mogli postići. Neki ovo doživljavaju neozbiljno. Lažna je hrabrost negirati ovu situaciju i ugrožavati druge živote. Ovog momenta ima ko liječiti ljude u kapacitetima koje imamo”, rekao je.

Na koncu razgovora izrazio je nadu da neće doći do skoka broja zaraženih osoba iz zdravstvenog sektora, dok je ranije u razgovoru za N1, Rasim Skomorac, direktor bolnice poručio da sve dok je i jedan ljekar u bolnici – neće se govoriti o kolapsu i havariji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad