Cenić za N1: Genjac je nepromjenljiv zajedno sa Dejtonom

Vijesti 27. okt 202016:24 > 16:27
N1

Analitičarka Svetlana Cenić govorila je za N1 u okviru Dana uživo gdje je komentarisala aktuelne političke teme bh. svakodnevnice i regije. "BiH definitivno ne zna gdje ide, malo bi skakutala kao da igra školice", kazala je Cenić.

Otkazana posjeta Lavrova?

“Sjetite se vijesti kada je bila vijest o ruskoj vakcini da su se prvi vakcinisali ministar, Putin, kćerka od njega, sada bih se zapitala da li je do vakcine ili? Rusija želi da pokaže da će ostati prisutna na Balkanu, posebno u ovoj cijeloj priči, pogledajte koliko inicijativa ima svugdje. Moram da kažem da je u malom Šengenu prvobitno bila predviđena i Bugarska i Hrvatska, pa onda inicijativa tri mora i mnogo takvih za Balkan”, kazala je Cenić.

“Da li je Lavrov htio razgovarati o Dejtonu? Izjave da je “samo Dejton nepromjenljiv?”

Gospodin Genjac je nepromjenljiv zajedno sa Dejtonom. Što se tiče izjava Dodika o šah partiji njega i Vučića, ne znam otkad je tako dobar šahista, ali čuda su moguća. Vjerovatno je to dogovoreno samo je neko trebao javnosti da objasni šta će se reći i kako”, dodaje Cenić.

Kazala je da BiH i dalje ne zna gdje ide.

“Možda se jedno vrijeme može sjediti jednom stražnjicom na tri stolice, ali ne može dugo. I te dvije glave koje igraju šah treba da objasne svojim građanima gdje se ide; je li mali Šengen, veliki Šengen, Rusija, Amerika?”.

“BiH definitivno ne zna gdje ide, malo bi skakutala kao da igra školice. Divna zemlja koja države nema, ovo državno rukovodstvo ne navija za vlastitu zemlju nego za države u okruženju. Svi negiraju vlastitu državu od koje fantastično žive”.

Dodik je nedavno kazao da je kandidat Joe Bidden “Srbomrzac”?

“Kako to da je Trump takav kakav jeste stavio našeg najvećeg sina na crnu listu? Ili našeg drugog najvećeg sina svih narodnosti stavio na onakvu stoličicu? Ne znam ko je tu “Srbomrzac””, kazala je.

“Ko god da će od njih dvojice biti, nešto ne vidim da će promijeniti situaciju kod nas”, dodala je Cenić.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad