Novi politički sukobi u Bosni i Hercegovini

Vijesti 27. okt 202016:39 > 19:42
N1

Očiti je sukob dviju politika prema i unutar Bosne i Hercegovine. Jedna, koju nagovještava Washington, a prigrljuju bošnjački politički predstavnici - u vidu najave reforme Ustava - a druga se tiče stalnog ukazivanja na BiH kao nemoguću državu, koja se mora raspasti - koju zagovara Milorad Dodik, a donekle sudjeluje i Rusija.

Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovine stanovništva. Tako glasi poruka iz SDA. Dodikov kolega iz Predsjedništva Željko Komšić još oštriji.

Jasno je čemu takva politika, koja je nastavak politike Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, vodi. Zna se kako je prošli put prošla. Sad bi prošla puno gore. Moraju znati da ih se oni koji vole ovu državu nimalo ne boje“, naglasio je Komšić.

Zbog novih ultimatuma, Šefik Džaferović se žalio Valentinu Inzku.

Ništa što već nije viđeno, smatra novinarka Slađana Jašarević.

Mi smo se u Republici Srpskoj svi pitali šta se dešava sa Miloradom Dodikom. Primaklo se mjesec dana do izbora, a on nijednom nije pomenuo referendum. Ali, evo, nije nas razočarao. Ponovo imamo najave referenduma. Vidimo sad reakcije predstavnika Bošnjaka, koji ne daju da se Srbi odvoje. I sad će se ovi građani isprepadani koronom, zatvoriti u svoje nacionalne torove, i mamo sliku koju gledamo tri decenije u BiH“, mišljenja je Jašarević.

Svoje viđenje BiH često imaju potrebu isticati lideri regiona, ali i međunarodne zajednice.

Jedno takvo viđenje bit će neophodno čuti i ovih dana, jer je u našu zemlju trebao doći šef ruske dilomatije Sergej Lavrov. A prije dolaska, Lavrov jasno poziva na zatvaranje OHR-a, ali i očuvanje dejtonskih načela.

Štaviše, trajna vrijednost mirovnog sporazuma leži u činjenici da je on precizirao osobine unutrašnjeg uređenja BiH, utvrdio ustavni položaj dva entiteta, razgraničio sfere odgovornosti među nivoima vlasti, garantovao jednak status tri konstitutivna naroda, obezbijedio verifikovanu šemu za ostvarivanje njihovih nacionalnih prava, uključujući pravo veta radi zaštite vitalnog nacinalnog interesa. Zadiranje u ove temeljne postulate znači podrivanje osnova državnosti BiH“, kazao je Lavrov.

Bez obzira na neslaganja u pojedinim stajalištima, Džaferović za N1 ističe kako Moskva ipak ne želi raspad BiH.

Lavrov je trebao stići u posjetu našoj zemlji, ali je dolazak šefa ruske diplomatije otkazan u posljednji čas, nakon što se saznalo da je u izolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad