Dodik potvrdio: Čuo sam se s Vučićem, nema zatvaranja granica

Vijesti 28. okt 202014:53 > 14:58
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na sastanku zvaničnika RS sa predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i lokalnih zajednica povodom složene epidemiološke situacije rekao je da se vanredno stanje neće uvoditi, ali će se neke mjere morati pooštriti.

Dodik je zatražio da se poštuju postojeće mjere.

“Trebamo se boriti da se ne zatvore granice. RS treba da utvrdi stav da ne treba zatvoriti granice. Razgovarao sam s Vučićem prije sat vremena, dogovorili smo se da se neće zatvoriti granica. U tom pogledu nema potrebe da se šire spekulacije”, poručio je Dodik.

“Dogovorio sam se s njim da javno to saopštim ovdje”, kazao je dodavši da se neke mjere moraju pooštriti, ali i poštivati.

“Vrijeme je da vratimo praksu apela na stanovništvo, reći im da se sve ovo odnosi za njih. Borba za svaki život je za nas važna. Molim ljude da poštuju mjere. Moramo javno da kažemo, vikendom zabraniti javne proslave, žurke koje organizuju, noćne klubove zatvoriti. Svi poslije 22:00 sata idu u noćne klubove. Nije ovo protiv vlasnika, nego da se zaštitimo od epidemije”, kazao je.

Rekao je Dodik da je potrebno okupiti medije i ‘krenuti sa masovnim informacijama’.

“Niz mjera o kojima sam govorio treba proučiti i donijeti kroz odluke kriznog štaba. Nema potrebe za zabrinutosti, ali moramo upravljati s ovim. Ovo je najvažnija stvar koju radimo”, rekao je Dodik.

Potrebno je vidjeti i kako pomoći zdravstvenim radnicima.

“Moramo dati utisak ljudima kakav jeste, da je stanje pod kontrolom i da nema sistemskih propusta, bez obzira što neka laprdala koja truju javnost”, zaključio je.

Milorad Dodik izjavio je da od ponedjeljka treba vratiti nastavu u škole kako je i bilo predviđeno, ističući da je odluka donesena za ovu sedmicu, zbog potrebe da se relaksira situacija, da se smanji izloženost djece i zaštiti nastavno osoblje.

“Ostajemo pri tome da je to bila ozbiljna i odgovorna mjera i svima koji na ovome žele da izazovu pažnju javnosti moramo da kažemo da griješe. Ali, školama i lokalnim zajednicama treba dati obavezu da odlučuju u pojedinim slulajevima na bazi epidemioloških i drugih procjena“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nastava za ovu sedmicu neće biti izgubljena i moraće da se nadoknadi.

Dodik je dodao da nije bilo moguće odjednom preći na onlajn nastavu, te poručio da se mora napraviti sistem da se u slučaju obustavljanja nastave odmah može obezbijediti nastava na daljinu.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS apelovao je na građane da se odgovornim odnosom pojedinaca složena situacija moež riješiti.

“Moramo se odgovorno ponašati, da poštujemo mjere i jedino ćemo tako ovu pošast staviti pod kontrolu. Nadam se i iskustva su pokazala da je većina građana poštovala mjere, to je davalo rezultate. U drugoj polovini ljeta smo se malo svi opustili u provođenju mjera, to je dovelo do pogoršanja situacije”, rekao je Višković.

“Sve što smo radili je zasnovano na zakonu, zakonitim odlukama i koje se ne mogu i ne smiju dovoditi u pitanje. Apelujem na građane da ne nasijedaju na priče skorojevića, da pozivaju građane da ne nose masku, da se ne pridržavaju mjera. Jedini odbrambeni mehanizam je maska, distanca, higijena i izbjegavanje skupova”, zaključio je Višković.

Domaćin sastanka je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Sastanku prisustvuju premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srpske, direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, direktor Inspektorata Srpske Dragutin Škrebić, potvrđeno je ranije Srni u Vladi Srpske.

Sastanku prisustvuju i direktor Civilne zaštite Srpske Milan Novitović, gradonačelnici Banjaluke Igor Radojičić, Bijeljine Mićo Mićić, Doboja Boris Jerinić, Trebinja Mirko Ćurić, Prijedora Milenko Đaković, Zvornika Zoran Stevanović, Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Gradiške Zoran Adžić, te predsjednik Saveza opština i gradova Srpske LJubiša Ćosić, direktori i predstavnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i bolnica u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad