Dodik: Američki sistem je pokazao da ne može da se izbori, a RS da može

Vijesti 28. okt 202016:27 > 16:45
RTRS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milora Dodik rekao je nakon današnjeg sastanka zvaničnika RS sa predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i lokalnih zajednica povodom složene epidemiološke situacije, kako je u martu, kada je pandemije započela, "američki sistem pokazao da se ne može izboriti s tim", dok je "RS pokazala da može".

Dodik je poredio situaciju s početka pandemije u RS-u sa SAD-om i Italijom kazavši kako su oni, za razliku od ove dvije zemlje, uspjeli spriječiti eskalaciju virusa.

“U martu kada je u Italiji bilo hiljade mrtvih, kada je Ameriku napalo i nije mogla da se odbrani, kada je američki sistem pokazao da ne može da se izbori s tim, mi smo pokazali da možemo. I sada kažu da ne možemo, e možemo. I ubijedit ćemo vas. Borimo se za sve pa i one koji su skeptični u ovome. Mi smo uveli na početku mjere koje su neke velike zemlje uvele tek nakon 15-20 dana”, rekao je Dodik.

Pozvao je sve građane da se solidarišu sa zdravstvenim sektorom kazavši da, ukoliko zaguše zdrvastvene radnike ili zaraze ih, RS će biti u kolapsu.

“Mi želimo spriječiti taj kolaps. Nećemo uvesti policijski sat, nećemo zatvarati kafiće i škole, ali moramo poduzimati mjere i zato smo ovdje. Pomozite nam zato što je ovo zajednička borba”, poručio je Dodik.

VEZANE VIJESTI

Predsjednica RS Željka Cvijanović kazala je kako je bitno da se građani i dalje odgovorno ponašaju, a komentirajući negodovanja u vezi skraćivanja radnog vremena ugostiteljskim objektima, kazala je da je to minimalno u poređenju s drugim zemaljama.

“Imate zemlje gdje je potpuno obustavljen rad ugostiteljskih objekata. Naša glavna poruka je da institucije jesu bile efikasne tokom svih kriznih mjeseci i nastavit će provoditi aktivnosti. Naravno da se dešavaju greške, ali to mora biti izuzetak, a ne pravilo. Moramo voditi računa o tome da naša greška, ako je učestala i namjerna, može proizvesti posljedice. Ovo je kriza koja može trajati još neko vrijeme i meni je bilo važno da sam čula danas da ljudi rade svoj posao. Niko nije našao bolje rješenje od onoga što mi radimo u RS-u”, zaključila je Cvijanović.

Ponovila je da se škole otvaraju od ponedjeljka, 2. novembra i pozvala sve još jednom da se pridržavaju mjera jer lijeka za korona virus još uvijek nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad