Goražde dobija izolatorij, ali i dalje nema stručnih kadrova

Vijesti 28. okt 202017:44 > 19:18
N1

Dok je medicinske opreme sve manje, a pojedina je još neupotrebljiva, sve više je oboljelih. Izuzetak nije ni Bosansko-podrinjski kantona. Nadležno ponovno apeliraju, no koliko uspješno. Aktivnih je vise od 150 slučajeva, a dodatni problem je ograničani broj dnevnih testiranja. Brigu o COVID pacijentima u velikoj mjeri preuzima lokalni dom zdravlja, čiji uposlenici nerijetko rade i po 12 sati dnevno.

Goražde – grad iz kojeg je već tokom prvog pandemijskog pika zabilježena zabrinjavajuća slika bez pulmologa, anesteziologa i infektologa. U nastavku priče, tokom novog epidemiološkog skoka ovo je mjesto gdje je kapacitetom nemoguće ispoštovati naredbu Federalnog kriznog štaba i osigurati 30 posto bolničkih resursa za COVID pacijente. Stanovnici Grada na Drini svjesni su težine situacije.

Kao zamjena za 30 posto bolničkih kapaciteta užurbano se priprema izolatorij u starom Đačkom domu. U cijelom izolatoriju moći će biti smješteno 18 pacijenata.

Dok se izolatorij ne osposobi, što bi prema riječima izvođača radova trebalo biti za 10-tak dana, ostaje briga o aktivnim slučajevima koju u većoj mjeri vodi goraždanski dom zdravlja.

Nedostatak kadrova, testova, problem smještaja – tek su vrh ledenog brijega alarmantne situacije u Bosanskopodrinjskom kantonu čije rubne općine poput Prače imaju tek jedan Dom zdravlja i jednog ljekara kojima bi u slučaju zaraze jedina opcija bila zaključati vrata, a pacijenti bili prepušteni na brigu sami sebi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad