Grahovac za N1: Interes Rusije je da Srbija bude u NATO-u

Vijesti 28. okt 202020:38 > 20:39
N1

Geopolitički analitičar, penzionisani general Blagoje Grahovac večeras je za N1 u Pressingu govorio o aktuelnim dešavanjima na Zapadnom Balkanu i uticaju stranih i velikih sila na ovdašnje političke prilike. Kazao je, između ostalog, da je Rusiji u interesu da Srbija bude članica NATO-a.

Grahovac je kazao da se nada da će projekt “mini Šengen” krenuti uskoro.

“Mini šengen navijam da što prije i Kosovo, Crna Gora i BiH pristupe tom formatu. To nije “nova Jugoslavija”, to je regija. Regija u kojoj se njenim građanima olakšavaju stvari koje život znače”, kazao je i dodao:

“Srbija će biti u NATO-u, brzo. To godinama pišem u knjigama i tvrdim. Doktrina o neutralnosti je magla. Treba definisati između koga je neutralna, Srbija koju god da stranu odabere drugoj se zamjeri. Drugo, ko će garantovati neutralnost? NATO je sada više diplomatska nego vojna organizacija. NATO ne gradi sebe da bi ratovao nego se odbranio ako treba.

Iskusni analitičar je kazao da je interes Rusije da Srbija bude u NATO-u.

“Interes Ruske federacije je da Srbija bude u NATO-u jer tada dolazi do relaksacije odnosa NATO-a prema Rusiji i Rusije prema NATO-u. Planeta je ugrožena zbog loših društveno-političkih sistema. Bez američko-ruskog-evropskog partnerstva na novim osnovama planeta će biti ugrožena i to se počinje uočavati. Zato kažem da je interes Rusije da Srbija bude u NATO-u, i BiH i Crna Gora. Vrijednost neke emisije ili knjige je ono što ostane zabilježeno, napisano. Vidjet ćemo”.

Grahovac je poručio da Zagreb i Beograd nisu iskreni u političkom iskazu prema BiH.

“Zagreb i Beograd su neiskreni u političkom iskazu kada je BiH u pitanju, ali nisu mudri.Mudrost bi bila da brinu kao o oku u glavi o BiH. Ukoliko Beograd i Zagreb čuvaju BiH tada će i oni biti mirni i zadovoljni položajem na Balkanu. Neiskrenim odnosom rizikuju da se pojavi neki novi tutor nad BiH onda će i Zagreb i Beograd imati glavobolju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad