Od posljedica zaraze koronavirusom preminuo akademik Mujo Demirović

Vijesti 29. okt 202008:33 > 08:35
Grad Bihać

Od posljedica zaraze novom vrstom koronavirusa u Bihaću je preminuo akademik prof. dr. Mujo Demirović.

Demirović je bio hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, ali je na kraju nažalost izgubio bitku za život.

Mujo Demirović rođen je 1950. godine u Klisi, općina Bihać. Osnovnu školu završio je u Kulen Vakufu. Istovremeno je učio svirati žičane instrumente.

Po završetku osnovne škole završio je učiteljsku školu. Godine 1970. upisao je Fakultet političkih nauka, odsjek politologija. Istovremeno je uz politologiju vanredno upisao i pravo.

Na općim izborima 2010. bio je kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, bio je jedan od dobrovoljaca i organizatora otpora u Krajini, gdje je obavljao odgovorne dužnosti u Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

U visokom obrazovnom sistemu prošao je sva akademska zvanja, od asistenta, predavača više škole, do redovnog profesora. U toku svog dugogodišnjeg rada predavao je: sociologiju (pravo obrazovanja), demokratiju i ljudska prava, savremene pravno političke sisteme, filozofiju, sociologiju religije, metodologiju naučno-istraživačkog rada, pravo lokalne i regionalne samouprave…

Za većinu navedenih predmeta napisao je udžbenike, a za ostale priredio izabrane tekstove, autorizirane skripte i predavanja. Povodom obilježavanja 20 godina Univerziteta 2017. godine, Senat ga je na svečanoj sjednici izabrao za profesora emiritusa.

U visokom obrazovanju obavljao je dužnosti prodekana i dekana u više mandata, a kasnije prorektora, v. d. rektora i rektora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad