Formirana Državna komisija za granicu Bosne i Hercegovine

Vijesti 29. okt 202016:46 > 16:53
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova i uz usvojenu korekciju na sjednici, donijelo je Odluku o osnivanju Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine. Komisija broji devet članova, s mandatom od tri godine.

Članovi komisije su predstavnici državnih ministarstava civilnih poslova, sigurnosti te vanjskih poslova, Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske i Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslova.

Komisija je nadležna, između ostalog, za identifikaciju granice sa susjednim državama, sačinjavanje prijedloga za korekciju granične linije u skladu s Poslovnikom o radu, te pripremu prijedloga međudržavnih ugovora i drugih akata o graničnoj liniji sa susjednim državama.

Komisija podnosi izvještaj o radu Vijeću ministara najmanje dva puta godišnje.

Danas je također utvrđen Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima i Prijedlog aneksa Sporazuma u vezi sa zajedničkom lokacijom na Graničnom prijelazu Ljubovija (novi most) – Bratunac (novi most).

Sporazumom o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima dvije države želi se unaprijediti saradnja graničnih policija, te pojednostaviti i ubrzati obavljanje granične kontrole u korist građana.

Uspostavljanjem zajedničkih lokacija želi se omogućiti racionalnije korištenje resursa u kontroli prekograničnog saobraćaja između država, te efikasnije realizirati zajedničke mjere i planovi aktivnosti protiv ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kriminala.

Prijedlogom aneksa Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na Graničnom prijelazu Ljubovija (novi most) – Bratunac (novi most) definirana je zajednička lokacija koja će biti na teritoriji BiH.

Prijedlog sporazuma i pratećeg aneksa bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti, saopćeno je iz vijeća ministara BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad