Popravka, novi respiratori ili povratak novca?

Vijesti 29. okt 202017:26 > 19:04
N1

Nakon neuspjele instalacije, ponovo su uskladišteni respiratori, koje je u martu nabavila frima Srebrena malina za Federalnu uprava civilne zaštite. Što dalje slijedi, teško je predvidjeti. Čekaju se informacije kineskog proizvođača. Ako se ne otklone nedostaci pravni tim Federalne uprave civilne zaštite pokušat će s takozvanim planom B. On podrazumijeva zamjenu respiratora ili vraćanje novac. No, to neće biti jednostavan posao.

Više pitanja, nego odgovora. No, jedno sigurno – garancija za respiratore, nije istekla. Shodno ugovoru koji Federalna uprava civilne zaštite potpisala s dobavljačem – riječ je o 24 mjeseca. A garancija od proizvođača traje 12 mjeseci. Na srbijanskoj kompaniji zaduženoj za instalaciju, Profesional Medical, je sljedeći potez.

“Sada je stanje u tome da se iskomunicira sa proizvođačem i iznese problem, utvrdi nedostatak i pokuša se to ispraviti da bi uređaj radio nesmetano u svim režimima rada. Ja sam razgovarao s gospodinom Roganovićem on me uvjeravao da ima vrlo dobre odnose s kineskim partnerima iz te oblasti. On se nada da će se problem uskoro riješiti”, rekao je v.d. direktora FUCZ Mustafa Kadribegović.

Kompanija za verifikaciju Verlab – utvrdila je kako određeni parametri odstupaju od uobičajenih okvira. Stoga je instalacija obustavljena. A direktor srbijanske kompanije Profesional Medical, Jovan Roganović, kaže već su kontaktirali proizvođača.

“Ne mora da znači da su svi aparati u takvom stanju ali mi smo definitivno došli do zaključka da više ne idemo po bolnicama i da pravimo dodatnu zabunu pošto se jako mnogo digla prašina oko tih respiratora, nego da pokušamo, već smo kontaktirali fabriku da vidimo da prikupimo sve te rezervne dijelove da li je softverski ili hardverski problem, naši inženjeri već rade na tome”, rekao je Jovan Roganović, direktor kompanije Professional Medical.

Postoje informacije i kako navedena kompanija iz Srbije, nema certifikat za instalaciju upravo ove vrste respiratora, stoga bi to moglo predstavljati problem prilikom aktivacije garancije. Ako popravka ne uspije – na Federalnoj upravi civilne zaštite je da pokrene dalje postupke. Oni mogu značiti raskid ugovora, traženje povrata novca ili drugih respiratora. No, Kadribegović tvrdi – to je komplikovan proces. Trebat će stručni pravni tim da ocijeni sve aspekte. Pitanje je i da li će neispravnost respiratora dodatno inkriminisati osumnjičene za njihovu nabavku, trojac Novalić-Solak-Hodžić. Iz Tužilaštva BiH navode:

“Ovo je i potvrda ranije tvrdnje Tužilastva BiH, te će se i novonastale okolnosti cijeniti u segmentu prouzrokovane štete po budžet”.

Nezavisni medicinski vještak, po nalogu Tužilaštva BiH je prije nekoliko mjeseci iznio nalaz, kako nabavljeni respiratori nisu to što se u javnosti predstavljalo. A tužilački tim i dalje vodi istragu koja ide u smjeru dokazivanje i zloupotrebe položaja, radi sticanja vlastite koristi, ali očito i štete koju je nabavka, u ovom trenutku neispravnih respiratora značila po budžet. U međuvremenu, jedan od osumnjičenih – Fadil Novalić, boravi u službenoj posjeti Turskoj. Sud BiH mu to nije zabranio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad