Domazet: Bh. društvo je u zamci nedovrđenih reformi

Vijesti 21. jun 201512:11 > 12:14
Anadolija

Bosanskohercegovačko društvo nalazi se u zamci nedovršenih reformi koje se moraju što prije sprovesti jer je svaki izgubljeni dan nenadoknadiv, poručio je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Anto Domazet.

Govoreći o temi “Izazovi reformske agende” današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Domazet je kazao je kako je riječ o temi koja je prepuna kontroverzi.

Kada je riječ o ekonomiji BiH, Domazet je istakao kako u njoj djeluje nedovršena tranzicija te neizgrađen sistem u kojem snage tržišta pokušavaju pokrenuti razvoj, dok su snage vladine akcije blokirane, tj. nisu prisutne.

Domazet je, govoreći o trenutnom stanju u BiH, kazao kako je najveći vidljivi problem visoka stopa nezaposlenosti, neodrživost javnih usluga u oblasti socijalne zaštite, zdravstva i sigurnosti te niza drugih vitalnih aktivnosti.

“Reforme su uvjet izlaska iz krize, uvjet otvaranja nove vizije za bh. društvo i državu. U tom procesu o kojem pričamo zadnju deceniju, mi još ne znamo šta nas može očekivati. I sada, kada je vrijeme zagrijavanja za te reforme vidimo suprotstavljene statove aktera u društvu počev o vlade, poslodavaca, radnika, sindikata, ugroženih grupa, penzionera i drugih. Veoma su to velike društvene protuvrijednosti”, istakao je.

Reformska agenda sadrži neophodne reforme zemlje na putu prema Evropskoj uniji te upućuje na korake nivoima vlasti koji moraju biti ispunjeni kako bi se stekli uslovi za povlačenje sredstava od međunarodnih kreditora. BiH reformsku agendu trebala je potpisati proteklih dana, ali zbog političke neusaglašenosti, to se nije desilo.

Govoreći o tome, Domazet je podsjetio kako novoreformska agenda mora biti originalno bosanskohercegovačka i prilagođena principima zemlje.

“Na kraju, ko god pripremio agendu, lokalne snage će je morati provoditi i građani BiH će osjećati njene dobre i loše strane. Reforme su neizbježne, svaki dan koji gubimo je nenadokvadiv. On se izražava u izgubljenim radnim mjestima, izgubljenim prilikama, nepovećanju plaća… Nalazimo se pred izuzetnim teškim trenutkom i sada je ključno pitanje umiješnosti naših političkih lidera da taj proces vode u interesu građana”, naglasio je Domazet ističući kako deprimira činjenica da se sa snagama domaćih vlasti nikada nije napravio program ekonomskih reformi.

“Međutim, i ova agenda koja je ponuđena uz angažman svakako da otvara prostor da uz aktivno djelovanje naprave nešto primjereno našim uvjetima”, poručio je Domazet.