Vlada Kantona Sarajevo održala hitnu sjednicu: Šta u slučaju pogoršanja stanja

Vijesti 29. okt 202017:58 > 18:12
N1

Cjelodnevna sjednica Vlade Kantona Sarajevo održana je danas. Doneseno je nekoliko zaključaka. Između ostalog, donesena je odluka da će se u slučaju značajnog pogoršanja epidemije u Kantonu Sarajevo angažovati i bolnički kapaciteti privatnih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo.

Detalje sjednice javnosti je saopštio ministar Anis Krivić.

Podsjećamo, s obzirom na to da je bliski član porodice premijera Marija Nenadića zaražen koronavirusom, zbog čega boravi u izolaciji, premijer Kantona Sarajevo prenio je ovlasti funkcije koju obnaša na ministra Krivića.

Krivić je istakao da je primljena je informacija o trenutnom epidemiološkom stanju u ovom kantonu. Vlada je donijela Zaključak kojim je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove naloženo da obavi inspekcijski nadzor u Općoj bolnici prim. dr Abdulah Nakaš u cilju provjere bolničkih kapaciteta 30 posto kapaciteta za oboljele od korona virusa. Zadužuje se inspekcija da nakon obavljenog inspekcijskog nadzora izvijesti Vladu bez odlaganja.

”Poziva se Federalna uprava za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a u vezi provjere stavljanja bolničkih kapaciteta – 30 posto od ukupnog broja za covid suspeketnih pacijenata”, rekao je on.

Dodao je da se nalaže svim javnim zdravstvenih ustanovama osim ustanova bolničkog nivoa da dostave spisak uposlenih doktora specijalista u roku od 24 sata, a sa ciljem njihovog angažovanja u slučaju potrebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad