Badnjević: Odluka o prestanku instalacije respiratora je bila ispravna

Vijesti 30. okt 202009:31 > 09:49
N1

Direktor Verlaba Almir Badnjević kazao je za N1 kako se nadaju da će greška na respiratorima uskoro biti otklonjena te da će nastaviti s postupkom njihove instalacije.

Govoreći u Danu uživo, Badnjević je rekao kako je tim od 20 ljudi (Verlab, Federalna uprava civilne zaštite, KCUS i firma Professional Medic) utvrdio na tri respiratora da postoji sistemska greška. Da li je riječ o fabričkoj ili softverskoj, kaže Badnjević, to trebaju utvrditi proizvođači.

“Na nama je da sačekamo. Nadamo se da ćemo nastaviti s postupkom instalacije i podjelom ovih uređaja”, rekao je Badnjević.

VEZANE VIJESTI

Govoreći o ranijim dokumentima u kojima su se spominjale neispravnosti, kazao je kako do sada ove uređaje niko nije testirao u zdravstvenim ustanovama te da se nije moglo znati da li su ispravni ili ne.

“Sva priča koja je bila prije bila je zasnovana na literaturi i papirima, sada pričamo o konkretnim stvarima i mjerenju. Možete kupiti najbolje vozilo na svijetu, ali da kada izađe iz fabrike ima neki kvar. Moguće da ostalih 97 uređaja radi, ali statistika nam nije išla u prilog jer tri koja smo probali imala su problem. Direktor FUCZ je donio logičan zaključak da se obustavi instalacija. Mi smo prvi put pozvani u ponedjeljak da provjerimo i da potpišemo ugovor za zakonsku verifikaciju”, rekao je Badnjević.

Poručio je kako nema mjesta za paniku jer BiH ima dovoljno respiratora.

“Puno više se koriste potpore na kisiku. Koliko će vremena trebati da se otkloni kvar ne znam, to ovisi od servisera i prozivođača i u čemu je problem. Ali nema mjesta panici”, zaključio je Badnjević. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad