Pavlović: Situacija u Mostaru vrlo ozbiljna, Konjic i Čitluk nova velika žarišta

Vijesti 30. okt 202013:09 > 20:28
N1

Portparol Kriznog štaba HNK Pero Pavlović kazao je za N1 kazao je kako na području ovog kantona bilježe kontinuiran rast oboljelih od Covida-19, a da dnevno imaju i do tri smrtna slučaja. Situacija je vrlo ozbiljna u Mostaru, a pogoršava se i u Konjicu te Čitluku.

“Situacija je dosta ozbiljna. Brojevi koji govore o zaraženima posebno u Mostaru su dosta ozbiljni i oni nas sve upućuju na to da se moramo dodatno uozbiljiti. Mostar je stalno u vrhu tabele. Konjic je u proteklih nekoliko dana vrlo intenzivno žarište korona virusa. Pokušavamo preko Zavoda za javno zdravstvo utvrditi šta se dogodilo. Konjic je prošao nekoliko razdoblja ozbiljne borbe s korona virusom. Situacija se dodatno usložnjava i kada je u pitanju Čitluk. Vjerujemo da će i ova općina biti pod nadzorom u smislu lociranja šta se dešava. Nemamo niti u jednoj općini dobru situaciju”, rekao je Pavlović.

U mostarskim bolnicama se pripremaju dodatni kapaciteti. Poručeno je da niko neće ostati “na ulici”.

“Svi građani će biti adekvatno zbrinuti. Problem će se pojaviti kada ne daj Bože ne budemo imali dovoljno stručnog osoblja. Apel iz svih ustanova je da činimo sve što je u našoj moći da usporimo širenje korona virusa”, rekao je Pavlović.

Istakao kako su u svakoj školi imaju operativne timove u čijem sastavu su predstavnici roditelja, škole i lokalne samouprave. Oni prate situaicju i predlažu mjere. Ministarstvo obrazovanja im se obratilo s upitom da li da obustave školu na sedam dana ili ne. Od njihovog odgovora ovise dalje mjere.

“Želimo sačuvati stabilni zadravstveni sistem. Druga crta odbrane su naše škole, da se život u školama odvija kako je to moguće jer imamo značajan broj učenika koji ne mogu pohađati nastavu u školi. Naša namjera je da se nastavni proces očuva i ne prekine, ali sve će ovisiti od brojeva koliko učenika i prosvjetnih radnika je van sistema”, rekao je Pavlović.

Apelovao je na sve građane da poštuju 3-4 ključne mjere kako bi pomogli u usporavanju širenja virusa i pomogli svima, pa i zdravstvenom sistemu.

“Naši ljudi su pokazali da se mogu nositi sa svim izazovima. Sada nas očekuje neizvjesna budućnost. Brojevi zarženih će odrediti našu sudbinu narednih sedmica, ali bojim se i mjeseci”, zaključio je Pavlović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad