FUZIP će naknadno vršiti nadzor u KCUS-u, Opća bolnica ispunila naređenje FBiH

Vijesti 30. okt 202014:37 > 14:53
N1

Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršit će nadzor u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu naredne sedmice, potvrđeno je za N1 u ovoj ustanovi. Ranije su u saopćenju povodom zaključka Vlade KS kojim se traži nadzor u ovoj zdravstvenoj ustanovi, da FUZIP postupa po naredbama nadležnih federalnih organa uprave, odnosno Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog štaba civilne zaštite, te Vlade FBiH.

“Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je novom Naredbom od 26.10.2020. godine naložio svim kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama u Federaciji BiH da osiguraju 30 odsto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenta oboljelih od COVID-19. Rok za uspostavu navedenih kapaciteta je 72 sata od dana donošenja naredbe, a za njeno provođenje odgovorni su direktori i upravna vijeća zdravstvenih ustanova, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti. Dakle, rok za provođenje naredbe je tek istekao, te se očekuje analiza poduzetih mjera, na osnovu koje će se donijeti odgovarajuće procjene situacije vezane za poštivanje naredbi i eventualni nalozi za dalje postupanje nadležnih organa, kako za KCUS, tako i za ostale kliničke centre u FBiH”, saopćeno je iz FUZIP-a.

S druge strane, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS obavila je nadzor u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Utvrđeno je da bolnica ispunjava uvjete, odnosno da je izdvojila 97 kreveta koji služe za liječenje pacijenata oboljelih od Covida-19, potvrdili su za N1 u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ovo znači da je Opća bolnica ispunila zaključak Vlade KS.

VEZANE VIJESTI

 Podsjetimo, Vlada KS je donijela zaključak kojim je naloženo  da inspektor Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, odmah, uz prisustvo dva predstavnika Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, obavi inspekcijski nadzor u JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, radi provjere stavljanja u funkciju 30 posto bolničkih kapaciteta od ukupnog broja bolničkih postelja ustanove za Covid bolničko liječenje Covid suspektnih pacijenata. Pozvali su Federalnu upravu za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor – federalni zdravstveni inspektor uz prisustvo dva predstavnika Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS – da u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu provjeri stavljene bolničke kapacitete od 30 posto od ukupnog broja bolničkih postelja ustanove za bolničko liječenje COVID suspektnih pacijenata. Rok za izvršenje je bio odmah.

Krizni štab FBiH je donio naredbu 26. oktobra da sve bolnice i klinički centri 30 posto svojih kapaciteta stave na raspologanaje za Covid pacijente.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad