Laburistička stranka: Neistina je Abdić pušten zbog predizborne kampanje

Vijesti 30. okt 202016:11 > 16:18
N1

Laburistička stranka BiH demantovala je Fikret Abdić pušten na slobodu zbog omogućavanja učešća u izbornoj kampanji. U demantiju ističu kako je "Vrhovni sud Federacije BiH po treći put odbio Rješenje o produženju pritvora Fikretu Abdiću i vratio predmet Kantonalnom sudu u Bihaću na hitno ponovno odlučivanje".

“Kantonalni sud je 10 dana držao predmet u ladici i nije po njemu postupio. Neistinita je informacija da je Fikret Abdić privremeno pušten zbog vođenja predizborne kampanje. Suština je da Tužilaštvo Unsko sanskog kantona (USK) nije dokazalo postojanje teških krivičnih djela i zloupotrebu položaja, što je potvrdio i Sud u svom Rješenju. Kantonalni sud u Bihaću odbio je zahtjev Laburističke stranke BiH za puštanje Abdića na slobodu zbog, kako se navodi u Rješenju, što Laburisti BiH nisu stranka u postupku. Odbijen je zahtjev i branitelja Fikreta Abdića za puštanje na slobodu zbog učestvovanja u izbornoj kampanji jer navodno Sud se proglasio nenadležnim”, naovde iz stranke.

Dodaju kako su, s obzirom da je “Fikret Abdić aktuelni načelnik Opštine i kanditat Laburističke stranke za poziciju načelnika na predstojećim lokalnim izborima, podnijeli zahtjev CIK-u, a kasnije i nekoliko urgencija na isti, na koji do danas CIK nije odgovorio”.

“Nepostupanjem CIK BiH načinjena je ogromna šteta Laburističkoj stranci jer kampanja nije počela juče nego 16. oktobra 2020.godine. Laburistička stranka BiH podnijela je apelaciju Ustavnom sudu, kao i branitelj Fikreta Abdića. Dezinformacija koja je plasirana u svim medijima kao eksplozija dokaz je da se ovdje radi o dirigovanom i orkestriranom napadu na Laburističku stranku i njenog kandidata za načelnika opštine Fikreta Abdića”, saopćeno je iz Laburističke stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad