Novi način testiranja na korona virus počeo jutros u Banjaluci

Vijesti 30. okt 202018:03 > 18:05
N1

Sa porastom novozaraženih raste i broj hospitalizovanih što stvara ogroman pritisak na zdravstveni sistem. Da bi se koliko toliko rasteretio, u Banjaluci je instaliran punkt za drive testiranje.

Prva testiranja iz automobila za Banjalučane su počela jutros. Zakazani građani ne izlaze iz svojih automobila, brisevi kroz prozor.

Pripadnici HES od jutros su na ovom punktu uzeli više od 120 uzoraka. Gužve nije bilo jer su svi potencijalno zaraženi došli sa uputnicama i unaprijed zakazanom terminu.

Punkt je instaliran sa ciljem da se građani što manje kreću u zajednici.

“To su pacijenti koje naruči HES, odnosno pacijenta pozove telefonom i kaže mu tačno u koje vrijeme da dođe. Dobro je to što će pacijenti dolaziti automobilima i na taj način se smanjuje pritisak na ovajj jedan punkt gdje smo obavljali testiranje kod Poliklinike”, kaže Mirjana Miljković, načelinca Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

Preopterećen zdravstveni sistem mogu rasteretiti samo građani ukoliko se budu pridržavali mjera. Broj hospitalizovanih raste uporedo sa brojem novozaraženih.

“Broj hospitalizovanih je veći za 63 od jučerašnjeg izvještaja i sada je ukupno 661 hospitalizovan pacijent, od toga je 250 u UKC, 23 su na respiratoru, 25 ukupno je životno ugroženo”, navela je Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.

Situacija je i dalje nepovoljna i Institut će pripremiti set mjera za svaku lokalnu zajednicu jer navode pod hitno se mora zaustaviti rapidan rast novorazaraženih.

“Mi i dalje imamo najviše zraženih u dobi od 30 do 49 godina, dakle radnosposobna populacija koja je najizloženija virusu, ali vidimo i da se ne pridržavaju mjera”, poručio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo.

Od ponedjeljka će učenici ponovo u školske klupe, odlučio je Republički krizni štab i produžio ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i kladionica do 22 časa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad