Reorganizacija bolnica u BiH – na šta se čekalo?

Vijesti 30. okt 202018:29 > 18:32
N1

Još uvijek se čeka na pismene odgovore kantonalnih ministarstva zdravstva o osiguranju bolničkih kapaciteta što je naredba Kriznog štaba fedralnog ministarstva zdravstva. U Sarajevskom kantonu u provjeru se uključila i inspekcija, a predstavnici zdravstvenih institucija u drugim kantonima su za N1 potvrdili da su ti kapaciteti obezbijeđeni. Reorganizacija bolničkih jedinica vrši se i u Republici Srpskoj.

Jedni su danas kontrolisani drugi nisu. Razlog različita ovlašenja i nivoi vlasti, ili ukratko Federalnu upravi za inspekcijske poslove koja je po jučerašnjem zaključku trebala izvršiti pregled UKCS-a ne može obavezivati Kantonalna vlada.

“U uslovima proglašene epidemije u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove postupa po naredbama nadležnih federalnih organa uprave, odnosno Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog štaba civilne zaštite, te Vlade FBiH”.

 Za N1 ipak potvrđuju da će tokom naredne sjednice njihovi inspektori izvršiti nadzor na UKCS-u, ali na osnovu naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović za N1 ističe – “KCUS je federalna ustanova, imamo 300 kreveta za COVID oboljele na 35 klinika”.

“Mi dajemo od marta ove godine više od 300 kreveta, osim Podhrastova. Moramo uraditi sve intervencije bolesnicima koji trebaju uslugu, iako su COVID pozitivni, a za to smo osposobili po najmanje dvije sobe, sa po dva kreveta (razdvojeno ženski i muški) na svih 35 klinika KCUS-a”.

Pravila su važila za Kantonalnu upravu inspekcijskih poslova koja je utvrdila stanje u Općoj bolnici iz koje za N1 stiže potvrda da su ispoštovane naredbe i da trenutno ima 97 posteljnih mjesta za COVID pacijente.

“Od ukupnog broja bolničkih postelja za pacijente oboljele od koronavirusa, na Odjeljenju za neurologiju Opće bolnice osposobljeno je 37 kreveta, na Odjeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 30, dok su kapaciteti na novoformiranom Infetivnom odjelu već popunjeni. Uz ostali medicinski kadar koji je obezbijeđen preraspodijelom trenutno zaposlenih Opće bolnice za brigu o COVID pacijentima sa lakšom I srednje teškom kliničkom slikom brinut će se i tri specijalista infektologije”, navodi Vildana Brdarić iz KUIP-a.

Dok se broje kreveti, broje se i testovi. Dio uzetih briseva na testiranje čeka i po 5 dana.

“Mi se opravdano plašimo budući da je ograničeno vrijeme koje mi možemo držati te briseve u sistemu hladnog lanca, da će neki od njih propasti”, navodi Milan Mioković, Krizni štab Domova zdravlja KS.

Kao rješenje novom naredbom Kantonalne vlade je zadužen Zavod za javno zdravstvo da brisevi budu budu testirani i u privatnim zdravstvenim ustanovama koje su akreditirane. A od uzimanja brisa do hospitalizacije sve češće je , nažalost, potrebno svega nekoliko sati. Broj hospitaliziranih se povećao u odnosu na protekli period, potvrdili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

“Još ne možemo govoriti o nedostatku smještajnih kapaciteta, a prema saznanjima s terena, sve osobe koje zahtijevaju hospitalizaciju budu smještene na bolničko liječenje”.

Naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva ispoštovali su u HNK tvrde čelnici nadležnog kantonalnog ministarstva . Još jedan sprat sveučilišne bolnice u Mostaru bit će pripremljen za smještaj COVID pacijenata

“Naši odgovorni ljudi u bolnicama su postupili u skaldu sa pomenutim zapovjedima, osigurava se dovoljno smještajnih kapaciteta iako teški boj bije, recimo to tako, odgovori kako treba n sve ove izazove”, kaže Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva HNK.

Kako saznajemo deset posljenih mjesta, uz onih predviđenih 18, u izolatoriju koji se priprema u Goraždu bit će spremno za prijem COVID pacijenata. I glavna bolnica u ZDK postupila je po naredbi

“To smo u toku ponedjeljka, praktično prije dva dana realizirali I imamo rezervisane te kapacitete za slučaj potrebe”, navodi Rasim Skomorac, direktor KBZ.

Reorganizaciju je najavio banjalučki UKC, a preraspodjeli organizacionih jedinica predviđena je i u bolnici u Gradišci. Predstavnici zdravstvenog sektora ističu da spremno dočekuju nove pacijente. Poručuju nema mjesta panici, ali svaka neodgovornost i nadležnih i građana može nas skupo koštati. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad