Halebić: U KS se još uvijek znatno bolje živi zahvaljujući doprinosu ove Vlade

Vijesti 02. nov 202012:26 > 12:37
YouTube printscrean

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić kazao je kako sve čine da resor javnih finansija održe stabilnim "što nije ni malo lagano zbog negativnih posljedica korona virusa".

“Početkom pojave korona virusa predviđali smo da će oko 100 miliona KM biti pad u 2020. godini. Za sada je taj iznos od 70-80 miliona i ako se zdravstevno stanje ne popravi približit ćemo se toj slici”, rekao je Halebić.

Podsjetio je kako su reagovali odlučno i da su predložili Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je u sebi sadržavao i uštede. Istakao je kako su uštedili 25 miliona KM u domenu putnih troškova i nabavke materijala bez koji KS može funkcionisati.

“Otvorili smo donatorski račun koji je izazvao i kontroverze i podršku. Zahvaljujem se onima koji su podržali tu ideju, a onima koji nisu želimo reći da je prikupljeno 400.000 KM. Sredstva usmjeravamo u adaptaciju prostora koji će biti izoaltorij”, rekao je Halebić.

Naveo je kako su od 11,5 miliona KM (sredstava MMF-a) sektoru privrede isplatili oko 46.000 plata i kroz različite programe podrške održavanju likvidnosti finansirali oko 11.300 preduzeća.

Najavio je osnivanje kreditno-garantog fonda do kraja ove godine koji će nuditi privrednim subjektima kredite pod povoljnijim uvjetima. Također, najavljen je i novi paket MMF-a za početak 2021. godine.

“Nismo štedili na investicijama i pored toga što je teška godina – planirano je 300 miliona KM. Napraviloi smo zakonske pripreme za usvajanje budžeta za 2021. godinu. Imamo ambiciju da stvari koje smo započeli dovedemo do kraja. U KS se još uvijek znatno bolje živi nego u drugim kantonima i to je doprinos ove Vlade koja je u mandatu”, poručio je Halebić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad