Mjera zaključavanja možda bude jedini izlaz

Vijesti 02. nov 202017:33 > 19:17
N1

U Bosni i Hercegovini danas blagi pad novozaraženih - 764 slučaja, no i dalje visok broj preminulih - čak 32. Sutra će biti objavljen prijedlog novih mjera u Kantonu Sarajevo. U međuvremenu, pojedini članovi kantonalne Vlade pozivaju građane na ozbiljnost, jer oštrije mjere nisu isključene.

Napolju jesen i COVID. Iako nije pozna, ovo što uz nju ide najviše plaši one u godinama koje na ovim prostorima i dalje, neki bi rekli zlurado, zovemo poznim.

Anketa:

“Ne plašim se puno, čuvam se. (Kada biste se našli u samoizolaciji da li biste imali nekog da Vam pomogne?) Imala bih. Imam sina, kćerku”.

“Mene uopšte ne plaši, sve mi je prenapumpano”.

“Poštujemo mjere, situacija je kritična”.

“(Kada biste se, ne daj Bože, oboje zarazili, da li biste imali nekog da Vam pomogne?) Imamo djecu”.

Šta sa onima čija djeca ili drugi srodnici nisu blizu ili se ne mogu pouzdati u dobar komšiluk?

N1: Razmišlja li se o formiranju volonterske službe koja će tim ljudima otići do apoteke ili po osnovne životne namirnice?

Sanjin Musa, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: To je sad do svake lokalne zajednice i svake zdravstvene ustanove da tako nešto organizuje.

Zdravstvene ustanove bore sa da ostanu funkcionalne. V.D. ministarke zdravstva KS, Jasna Agić, na sjednici Vlade KS, u svojstvu ministarke za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, govorila je o funkcionalnosti tokom pandemije.

“U vrijeme pandemije korona virusom koja je obilježila mandat ove Vlade, sa ponosom mogu reći da smo uspjeli ostvariti dva najvažnija cilja, a to su pomoć najugroženijim kategorijama društva i sprečavanje širenja virusa u ustanove socijalne zaštite”, tvrdi Agić.

Cilj na dodatnoj funkciji, biće, pretpostavljamo, održivost zdravstvenog sistema. Iz Federalnog kriznog štaba poručuju, ako bolnički kapaciteti budu preopterećeni u mjeri da bolesnicima neće moći biti pružana adekvatna njega, mjera zaključavanja možda bude jedini izlaz.

“To bi bila jedna krajnja mjera kada ništa drugo nije više učinkovito. Mi smo i kantonalnim i lokalnim stožerima dali široke ovlasti, da u slučaju ako dođe do pogoršanja, primjene i oštrije mjere… Krajnji indikator koji bi doveo do tako nečega jeste toliko opterećenje za zdravstvene ustanove, da ne bi mogla biti pružena pomoć koja je potrebna”, navodi Musa.

U jeku zlatne jeseni epidemiološke prognoze daleko su od zlatnih. Nadležni kažu, manji broj ljudi sa kojima dolazimo u kontakt značiće i manji broj zaraženih. Čuvajmo se i čuvajmo ljude oko sebe. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad