Tridesetjednogodišnjak iz BiH riješio problem koji je decenijama mučio svijet

Vijesti 02. nov 202018:41 > 19:03
N1

Viši asistent matematike iz Banjaluke Nebojša Đurić riješio je matematički problem star više od 40 godina. Pokušavali su ga riješiti brojni timovi iz cijelog svijeta. Populariziran je, posljednjih 10 godina, jer rješenje donosi brojne olakšice u aerodinamici i astrofizici.

Inverzni problem Šturm-Liuvilovog tipa sa konstantnim kašnjenjem je posljednju deceniju u velikoj ekspanziji. Riješio ga je 31-godišnji Banjalučanin. Sa ovim matematičkim problemom upoznao se 2016. godine i kada je shvatio da smetnje pravi integralni operator, napravio je veliki korak ka cilju.

“Kada sam počeo detaljno da izučavam taj integralni operator shvatio sam suštinu problema i to mi je pomoglo da konstruišem kontra primjer za kojeg će se ispostaviti da ruši hipotezu za jedinstvenosti rješenja”, priča Đurić.

Potvrda njegovog uspjeha stigla je od najboljih svjetskih matematičara, nakon što je rad poslat časopisu sa SCI liste.

“Onda kreće procedura da recezenti pregledaju taj rad i stavili smo osam recezenata koji su najveći stručnjaci iz ove oblasti. Oni su se poslije dva mjeseca usaglasili da je ovo tačan rezultat i zvanično je 30. oktobra objavljena prva verzija ovog rada”, otkriva matematičar.

Rješenje 40 godina starog problema doprinjeće razvoju brojnih nauka. Rješenje do kojeg je stigao banjalučki matematičar će globalno doprinijeti razvoju aerodinamike, astrofizike, biofizike i ekonomije.

Nebojša Đurić, viši asistent matematike na PMF-u i Arhitektonsko građevinskom fakultetu, svjestan je da je kod nas nauka na margini, ali kaže o odlasku u inostranstvo ne razmišlja. Cilj mu je završiti doktorske studije i objavljivati dobre naučne radove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad