Bajramović: Uvest ćemo policijski sat u KS ako bude potrebe

Vijesti 03. nov 202010:48 > 11:03
TVSA

Krizni štab Ministartsva zdravstva Kantona Sarajevo prati redovno situaciju, a mjere donosi na dnevnoj bazi. Kako je rekla v.d. predsjednice Kriznog štaba KS Anisa Bajramović, mjere su radikalnije i ukoliko bude potrebe uvest će zabrana okupljanja, restrikcije u kretanju i radu ili policijski sat.

“Pratimo situaciju, pratimo šta rade drugi i često idemo ispred ostalih. Sigurno je da ako situaicja bude zahtjevala ići će se sa radiklanijinim mjerama. Čitav set mjera je tu – od potpune zabrane svih okupljanja, uvođenja restriktivnih mjera kretanja i rada do policijskog sata. Još jednom molimo građane da se pridržavaju mjera”, rekla je Bajaramović.

Navela ja kako je u svrhu ubrzavanja i povećavanj broja testiranja, Zavod zdravstvenog osiguranja sklopio ugovore s tri privatne laboratorije tokom vikenda, a da će danas sklopiti ugovor s još jednom. Uputili su poziv svim privatnim laboratorijama koje ispunjavaju uvjete da se prijave.

“Prikupljeni uzorci iz domova zdravlja se šalju u laboratoriju. Osigurani su dodatni kapaciteti za blagovremene analize svih uzoraka uzetih od građana. Sve laboratrije će biti uvezane u jedinstveni informacioni siste Zavoda tako da će građani moći dobiti informaciju i putm Viber aplikacije. Zavod je osigurao dodatnih 900.000 KM”, kazala je.

Putem sporazuma sa UNDP-jem osigurana je nabavka 10.000 brzih antigenskih testova u vrijednosti od 220.000 KM. Već je isporučeno 2.000, a u narednim danima će stići i ostali dio.

Govoreći o sukobu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Bajramović je rekla kako je “čitav grad zbunjen i frustriran”, te da je to “neprimjeren, neetično, u krivom trenutku i da mora prestati”.

“A prestat će kada menadžmenti zdravstvenih ustanova budu radili svoj posao na način da stave sve raspoložive kapacitete u funkciju, orgnaiziraju i rade posao. Vlada im je sve osigurala, svi moraju preuzeti odgovornost. Vlada nastupa prema svima jednako bez predrasuda”, naglasila je.

Na pitanje novinara, šta ako KCUS ne osigura dodatne bolničke kapacitete, kazala je kako “uopće ne razmatraju tu opciju jer ona nije prihvatljiva”.

“Nije to vlasništvo bilo koga i niko nema pravo na takvu odluku. Nije problem tih 30 posto, tražimo stavljanje u funkciju svih kapaciteta. Ne razmatramo alternativu jer se to ne može desiti”, kazala je Bajramović.

Na kraju je kazala kako izolatorij koji je trebao biti smješten u Željezničkom školskom centru ne ispunjava epidemiološke uvjete, a da će tokom ove sedmice biti saopćen koji je to novi prostor u slučaju potrebe za alternativnim rješenjem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad