Novo Covid odjeljenje u Trebinju: Za samo sat vremena stiglo 10 pacijenata

Vijesti 03. nov 202014:01 > 14:21
N1

U Trebinju je u posljednjih deset dana drastično povećan broj zaraženih. Stanje je alarmantno zbog čega je cijeli centralni blok Bolnice pretvoren u Covid odjel koji je stavljen u funkciju danas. Kako je za N1 rekao direktor Bolnice Stanko Buha, samo za sat vremena, nakon što su objavili da je odjel otvoren, stiglo im je 10 pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Raniji dio Bolnice namijenjen za Covid je popunjen odavno, a ako se nastavi ovakvim tempo povećanje broja zaraženih, očekuju da će i ove kapacitete vrlo brzo popuniti. Već razmišljaju šta će dalje – napraviti Covid izolatorije u nekim drugim objektima ili pretvoriti cijelu bolnicu u Covid bolnicu. Za sada je odlučeno da odjeljenja hirurgije, internog, urologije, ORL i pedijatrije budu pretvorena u Covid.

“Primamo pacijente dok ne popunimo te kapacitete. To je novih 60 ili 80 kreveta, a u međuvremenu ćemo prirpemati i prostor van bolnice. Za početak ćemo imati dovoljno zaštitnog materijala, ono što nam je kritična karika je rendgen služba i količina kiseonika jer tim pacijentima koji dolaze sada treba kiseonička podrška s obzirom da su čekali nekoliko dana na otvorenje ovog odjela i njihova klinička slika je teška. To će pored nape sadašnje potrošnje kisika biti otežano jer se potrošnja povećala za šest puta”, rekao je Buha. 

Istakao je kako za sada, s ovim brojem pacijenata, nemaju problem u ljudstvu, ali da ukoliko se broj pacijenata poveća imat će. Također, već sada imaju četiri načelnika odjeljenja u izolaciji, ali i tri rendgen tehničara od ukupno šest koliko ih imaju.

U posljednjih osam dana na području Trebinja registrovano je oko 300 zaraženih od kojih 200 nema adekavatno liječenje. Jedan pacijent je na respiratoru, a jutros je preminuo drugi koji je također bio priključen na respirator.

Na pitanje kako je došlo do ovako drastičnog porasta broja zaraženih u Trebinju. dr. Buha je rekao kako je su se ljudi opustili. Apelovao je još jednom na sve da poštuju mjere koje nisu teške te na taj način zaštite svoje bližnje i sebe, ali i pomognu zdravstvenom sistemu koji je na udaru osam mjeseci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad