Mustafa Prljača: Nećemo im dozvoliti da zloupotrijebe tako veličanstvenu vjeru

Vijesti 03. nov 202016:13 > 16:22
N1

Savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića za medije Mustafa Prljača komentarisao je za N1 sinoćnja dešavanja u Austriji te poručio kako "neće dozvoliti da se časna vjera, poput islama, zloupotrijebi".

Islamska zajednica o svemu ovome ima sasvim jasan stav – u njemu nema ni malo sumnje – a to je da je ovo što se dešava nešto užasno, nešto što ne samo da nema sa islamom ničega zajedničkog, nego stoji nasuprot islamu i islamskim vrijednostima. Mi se u svemu ovome svrstavamo u tabor onih koji grade civilizaciju, koji ulažu napore da životu daju novi kvalitet, da poboljšaju uvjete života ljudi, biljaka, životinja,i tako dalje, a ne u tabor onih koji ruše, koji ne poštuju dignitet čovjeka, kojima čovjekov život nije svetost. Mi sa svoje strane želimo dati vlastiti doprinos i daćemo ga ako Bog da u ovoj jednoj, da tako kažem, nemilosrdnoj borbi. Ovo je zlo podiglo glavu, ono mora naići na tvrd orah, mora biti osuđeno i moraju se poduzeti sve mjere da se ono suzbije“, istakao je Prljača. 

Naglasio je i kako islam priznaje različitost ljudi, daje im slobodu opredjeljenja, i podsjeća ih da potiču od jednog muškarca i jedne žene, poziva ih da se međusobno upoznaju i izgrađuju život na Zemlji, a što je zapravo i smisao pojavljivanja čovjeka na zemlji.

Mi se borimo na način da osvješćujemo naše ljude, prije svega mi smo odgovorni za Bošnjake, ali i za sve muslimane do kojih dopire naša riječ, da kroz razne programe pokušavamo ih odgojiti u duhu autentičnog islama, islama milosti – da čovjekov život učini ljepšim, da zbliži ljude, da u svim ljudima prepozna božansko i da zajednički živimo jedan lijep život. Mi to možemo, ali sile zla pojavljuju se, dižu glavu. Mislim da je to jedan globalni problem i velika nepravda koja se dogodila u civilizacijskom hodu, i to je jedna od ključnih faktora za jačanje desnih politika“, kazao nam je Prljača.

Na pitanje reportera N1 Semira Mustafića na koji način će Islamska zajednica nastaviti da gradi mir i da se odupire svemu ovome rekao je kako BiH ima hiljadugodišnju tradiciju zajedničkog življenja, kao i da su “protutnjale kroz BiH razne carevine, ali da nikada unutarnje tkivo, kohezijsko, nije narušeno te da neće ni ovi sadašnji””.

Prljača je imao i poruku za kraj razgovora te istakao:
Nećemo im dozvoliti da jednu tako veličanstvenu vjeru, tako humanu, toliko ispunjenu milošću, zloupotrijebe, i da je upregnu u nečasne ciljeve. Učinit ćemo sve da ih zaustavimo“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad