Korona u BiH: Problemi sa čekanjem na pregled, nema radne snage niti opreme

N1

U Bosni i Hercegovini danas je bilo čak 37 smrtnih slučajeva i najmanje 1.550 novih slučajeva zaraze. Zdravstveni radnici upozoravaju na sve veći pritisak na zdravstveni sistem dok građani imaju primjedbe na ogromne gužve ispred covid ambulanti.

Ekipa N1 danas je snimila situaciju u Covid ambulanti Doma zdravlja Centar u Sarajevu u 14 sati.

Prvo sam došla oko pola 11, međutim bio je red do sredine trotoara, otišla sam da završim obaveze koje sam imala, vratila sam se prije sat i po, i kao što vidite ovaj red stoji kako stoji, nije se pomakao. Čak ni jedan pacijent nije ušao unutra. Nadamo se da će se završiti do kraja radnog vremena“, kaže nam je Nejra Kolar.

Slične slike mogu se vidjeti ispred svih ambulanti širom zemlje koje primaju zaražene, ili one koji sumnjaju da su pozitivni. One koji čekaju na testiranje ili samo na pregled.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH upozoravaju – nedostaje nam radne snage, ali i opreme.

Za radnu sedmicu dobijemo kutiju rukavica, ja sam otorinolaringolog. Danas budu tri četiri direktne laringoskopije – to je pregled kada povučemo za jezik pa ogledalom gledamo grlo. Da li bi neko želio da nekoga tom rukom kojom sam nekoga držala za jezik dodirnem za uho, ili stavim na čelo?“, ističe prim. doktor Adisa Fakić, JZU Tuzla.

Nema opreme, a ona koja je stigla iz Katara, kažu doktori, ne odgovara specifikacijama, umjesto zaštitnih maski FFP2 i FFP3, kažu dobili su obične – hirurške maske.

Iz Strukovnog sindikata pojašnjavaju da se hirurške maske u slobodnoj prodaji mogu naći i za 15 feninga, dok cijena FFP3 maski doseže i 30 KM.

Ne bih želio da budem zlurad, ta roba iz Katara je bila uskladištena u magacinu Civilne zaštite Republike Srpske. Nemojte me držati za riječ, ali mislim da je tako bilo. I onda je tek kasnije vraćena civilnoj zaštiti FBiH jer su navodno njihovi magacini bili blokirani zbog afere sa respiratorima“, naglasio je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite kažu nemaju ništa sa raspodjelom materijala, samo su ustupili skladište.

Raspodjelu maski izvršilo je Ministarstvo bezbjednosti na one kojima to pripada po odluci Savjeta ministara 37,5 posto RS, 62,5 posto FBiH. Da li odgovara da je to FFP2 ili FFP3 neka utvrde oni koji treba da utvrde, mi smo je prihvatili po deklaraciji donatora“, rekao je Milan Novitović, direktor civilne zaštite RS.

U Sindikatu apeluju na Vladu FBiH – omogućite zapošljavanje u zdravstvu uprkos uredbi koja to onemogućava. Kažu u svim kantonima nedostaje oko 1.000 medicinskih sestara i stotinu doktora medicine. Neophodno je i adekvatno opremiti odjele za liječenje oboljelih od Covida.

Standardizacija takvih odjela mora biti prilagođena da se bolesnici ispravno i kvalitetno liječe i nadziru i da imaju, ne samo dovoljno lijekova, nego da imaju i adekvatnu respiratornu funkcionalnu podršku. Nemamo mi toga“, naveo je Esad Brkić, šef odjeljenja intezivne terapije UKC Tuzla.

Na koncu, iz Sindikata poručuju, na sve su upozoravali još u martu, kada je bilo dovoljno vremena i za prijem kadra, ali i opremanje prostora za smještaj pacijenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad