Velika akcija SIPA-e, uhapšeno šest osoba

Vijesti 04. nov 202015:35 > 15:37
N1

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su proveli međunarodnu operativnu akciju kodnog naziva „Best”, usmjerenu na razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem migranata, saopćeno je danas iz SIPA-e.

Kako je saopćeno, tokom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e su izvršili pretrese lica, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stavri na ukupno osam lokacija u Zvorniku, te lišili slobode šest lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ”Organizovani kriminal”, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. ”Krijumčarenje ljudi” istog zakona.

‘Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, odrđena količina oružja, municije, novca raznih evidencija, kao i drugih predmeta koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Operativna akcija “Best” predstavlja nastavak koordinisanih aktivnosti koje su provedene u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, a kojim su prikupljeni dokazi da su osumnjičena lica s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, u periodu od maja do oktobra 2020. godine organizovala krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Osumnjičena lice privedena su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada”, saopćeno je.

Navedene aktivnosti provodene su po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, uz podršku Policijskog centra Jugoistočne Evrope (SELEK) i asistenciju policijskih službenika MUP-a Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad