Ekipa N1 uvjerila se kakva je situacija u COVID ambulantama u KS

N1

Uz svakodnevni rast broja zaraženih, ono što zabrinjava i na što upozoravaju zdravstveni radnici je pritisak na zdravstveni sistem. Na pregled i testiranje građani kažu kako u redovima čekaju i po nekoliko sati. Iz domova zdravlja, pak, navode kako odgovaraju zadatku i čine sve na pravovremenom zbrinjavanju pacijenata. Naša ekipa obišla je COVID ambulante i domove zdravlja u KS.

Domovi zdravlja i COVID ambulante u Kantonu Sarajevo. Saraj Polje, Kumrovec, Semizovac, Vrazova. Ista slika ispred svakog ulaza. Redovi pacijenata koji čekaju. Satima. Strpljenje u direktnoj proporciji sa kliničkom slikom.

N1: Kako se osjećate?
“Dobro, samo čulo okusa i mirisa, biće dobro”.

Neki pod temperaturom. Nemaju snage ni stajati.

“Imam bolove u tijelu, stolica nije nužna potreba, ali je olakšavajuća okolnost”.
“Danas je lijepo vrijeme, šta da je kiša ili snijeg, bilo bi baš nezgodno”.

Izrevoltirani čekanjem, pacijenti ispred Vrazova su se verbalno obračunali sa medicinskim radnicima. Mnogo je problema, priznaje i Muhamed Ahmić, direktor Vrazova.

“Mi smo zaista preoptereceni. Povećan je priliv u sve ambulante. Iako ambulante rade od 7:30h, pacijenti budu tu u 6h i hvataju red. Mi ćemo povećati broj timova, iako to neće riješiti protok će biti brži. Može se i način naručivanja promjeni, da ljudi dobiju termine i bez potrebe ne čekaju”.

Na Saraj polju jedan red za one koji su sumnjivi na virus, drugi – mnogo duži za one koji su već testirani i pozitivni.

Opširnije u prilogu Minele Jašar Opardija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad