Pacijenti s blažim simptomima se više neće testirati u RS-u

Vijesti 04. nov 202017:20 > 19:13
N1

Gužve ili rasterećenje zdravstva? To bi mogli biti glavni razlozi zbog kojih se ubuduće neće testirati pacijenti u Republici Srpskoj s blažim simptomima. Sve to pod uslovom da Krizni štab usvoji preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. A, koje su granice i kada lakši simptomi postaju teži i opasni po život, odlučivat će porodični ljekar.

Osobe sa blažim simptomima korone ne treba testirati, već bi trebali ostajati u kućnoj izolaciji i biti u stalnom kontaktu sa porodičnim ljekarom, koji će vršiti procjenu ima li potrebe za testiranjem, preporuka je Instituta za javno zdravstvo RS.

“U ovom trenutku zbog većeg broja osoba sa blagom kliničkom slikom, koje su pozitivne, a da bi sačuvali kapacitete PCR laboratorija, odnosno kapacitete koje imamo za testiranje putem PCR metode, razmatraćemo i antigensko testiranje na primarnom nivou”, kaže Branislav Zeljković, v.d. Direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Osobe koje idu u izolaciju, ne znajući da li imaju koronu dobijale bi potvrdu kojom će pravdati odsustvo sa posla. Međutim, nadležni ne navode koja je to tačno granica kada blaži simptomi prelaze u teže, odnosno kada bi se trebalo vršiti testiranje.

Više detalja ima Anđelka Marković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad