Ne u mom gradu: Kukaste križeve pretvarali u poruke ljubavi

Vijesti 22. jun 201518:01 > 20:03
Regionalna antifa akcija - Ne u mom gradu

Na dan kada se slavi antifašistička borba i 74. godišnjica osnivanja Prvog partizanskog odreda na teriroriju bivše Jugoslavije, oglasila se regionalna inicijativa "Ne u mom gradu". Upustili su se u akciju uklanajanja fašističkih grafita s ulica svojih gradova. Ili pretvaranja istih u simbole ljubavi.

Tako su se neke zagrebačke svastike preobrazile u cvijeće, šibenske u vjetrenjače, beogradski crteži s porukama mržnje pretvoreni su u oblačiće i srca, a natpisi u Banjoj Luci od noćas viču: “Volimo Dubrovnik!”.

U akciji su sudjelovale grupe i pojedinci iz Splita (Neformalna inivijativa za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola), Zagreba (Antifa Zagreb, Mreža antifašistkinja Zagreba), Šibenik (Antifa Šibenik), Banje Luke (Antifašisti/antifašistkinje iz Banje Luke), Prijedora (Centar za mlade – Kvart), Sarajeva, Beograda (kolektiv “Ne budi ograničen” i Inspektor Yoda zgužvani), Novog Sada (Prekrečimo grafite mržnje!), Kragujevca (Društveni kulturni centar Kragujevac i UMMS), te društveno odgovorni pojedinci iz Leskovca.

Ne u mom gradu – poruka je koju su neofašistima i homofobima uputile antifa inicijative i kolektivi iz gradova s prostora bivše Jugoslavije. U akciji čišćenja javnog prostora, koja je izvedena u noći između 21. i 22. juna sudjelovali su antifašistkinje i antifašisti iz deset gradova: Splita, Sarajeva, Šibenika, Zagreba, Prijedora, Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Banje Luke i Leskovca.

Istovremeno, ovom akcijom je obilježen i Dan antifašističke borbe, 22. juna, kada je prije 74 godine kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prvi antifašistički odred u okupiranoj Jugoslaviji.

Regionalna antifa akcija – Ne u mom gradu