Gerontološki centar banje Slatina postaje COVID bolnica

Vijesti 05. nov 202018:26 > 19:37
N1

Sa rapidnim rastom broja zaraženih, raste i broj osoba sa težom kliničkom slikom. Bolnički kapaciteti su popunjeni i konstantno se vrše preraspodjele raspoloživih resursa. Nakon bijeljinske banje Dvorovi, Covid bolnica postala je i banja Slatina u Laktašima.

Gerontološki centar banje Slatina, sa kapacitetom od 100 kreveta, pretvara se u Covid bolnicu. Od sutra u 10 časova počeće premještanje pacijenata iz UKC. Ovdje će se nastavljati liječenje pacijenata zaraženih Covid 19, koji su prethodno liječeni u UKC i čije se zdravstveno stanje uspjelo stabilizovati. Osim smještajnih kapaciteta i zdravstveni radnici se prilagođavaju novonastaloj situaciji.

“Timovi doktora i sestara iz Zavoda su prošli obuku u UKC-u na COVID odjeljenjima, uspostavljeni su kanali komunikacije, preuzeti protokoli liječenja, kao i protokoli organizacije medicinske službe i službi podrške”, saopćeno je iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ”Dr Miroslav Zotović“.

Covid pacijenti, koji gravitiraju u banjalučkoj regiji, sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom liječenje je obezbjeđeno na infektivnom odjeljenju UKC, u adaptiranim prostorijama nekadašnje pulmologije i čeka se na adaptaciju zgrade stare hirurgije. Takođe, u Bijeljini su u sklopu opšte bolnice i dvije covid, ali i jedna u banji Dvorovi.

“Ideja je da mi radimo svaki dan vizitu u Dvorovima, da budem stalno telefonski dostupni, po potrebi da idemo tamo ali da i primarna zdravstvena zaštita snosi teret pandemije Covid 19”, rekao je Zlatko Maksimović, v.d. opšte bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina.

Šezdeset posto kapaciteta trebinjske bolnice podređeno je novonastaloj situaciji, takođe brojni domovi zdravlja otvaraju Covid ambulante.

“Podrška od republičkih institucija ali i lokalnih za zdravstveni sektor od njih zavisi kako će sve na kraju izgledati ali i na nama kao građanima je najveća odgovornost da se ponašamo u skladu sa propisanim mjerama”, kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović.

U RS-u je prema posljednjim podacima iz Instituta za javno zdravstvo hospitalizovano 992 pacijenta zaražena korona virusom, od toga je 411 u UKC, dok su ostali u opštim bolnicama. Međutim, broj pacijenata raste iz sata u sat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad