Denis Zvizdić: Ne radim o glavi Bakira Izetbegovića

Vijesti 05. nov 202018:34 > 18:35
SDA

Moj stav i odnos prema Bakiru Izetbegović poznat je decenijama. Riječ je o korektnom, prijateljskom odnosu sa poštovanjem. Ja svoje mišljenje bez problema istaknem na organima stranke i moram vam reći da u većini slučajeva bude prihvaćeno, kazao je za N1 Denis Zvizdić, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije.

Politička klima u državi nije dobra, ukazao je danas obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a Valentin Inzko. Kako komentarišete poruke koje smo čuli?

VEZANE VIJESTI

Inzko je samo napravio hronologiju dešavanja u posljednjih šest mjeseci. Naglasio je da je BiH suverena država i da postoje lideri koji negiraju te postulate. Svi predstavnici zemalja su sa velikom pažnjom slušali Inzkovo izlaganje što znači da ih interesuje šta se dešava u BiH. Inzko nije upotrijebio Bonske ovlasti i sad je pitanje da li ne želi ili ne može.

Da li je obesmišljenja uloga međunarodne zajednice u BiH?

Uloga međunarodne zajednice nije obesmišljena, ona je znatno važna, samo je pitanje ko je provodi. Ako ovakav izvještaj ne izazove nikakvu reakciju, a on decidno kaže ko pravi probleme u BiH, onda naravno govorim o institucijama koje su tigar od papira. Treba pitati Inzka zašto ne nametne Zakon o negiranju genocida. Sigurno bi dobio podršku svih ključnih zemalja svijeta.

Kako gledate na priču o razdruživanju, koju konstantno plasira Milorad Dodik?

To je pjesam sa jednom notom. Riječ je o jednom populističkom djelovanju. Neće doći do nikakvog razdruživanja, on će morati odustati od ciljeva iz devedesetih godina prošlog stoljeća jer nijedna moćna država neće podržati ideju promjena granica na Balkanu. Čak je takav stav Rusije, Kine ili Turske. Bosna i Hercegovina je cjelovita i suverena zemlja i siguran sam da će se, značajnijim angažmanom SAD-a i EU, u narednom periodu situacija mijenjati u boljem pravcu.

Da li to znači da očekujete da Joe Biden bude novi američki predsjednik?

Američki izbori su izuzetno značajni za BiH jer je riječ o jednom od najvećih i najkonzistentnijih prijatelja. Bosna i Hercegovina je jedna od najuspješnijih američkih priča. Kada BiH doživi da članovi Predsjedništva kažu, kao što je sinoć Biden da je demokratski kandidat, ali da će biti predsjednik svih Amerikanaca – onda možemo govoriti o novom dobu Bosne i Hercegovine. Mislim da ćemo to dočekati, dolaze nove generacije koje žele da žive zajedno sa prijateljima iz drugih naroda, iako iznad država Balkana stoji oblak nacionalizma. Vidjeli smo šta se dešava u Crnoj Gori koja je u NATO-u i na pragu Unije.

Aljoša Čampara je nedavno kazao kako mnogi članovi Predsjedništva SDA “rade o glavi” Bakira Izetbegovića. Komentar? Radite li o glavi Izetbegovića?

Ne. Moj stav i odnos prema Bakiru Izetbegović poznat je decenijama. Riječ je o korektnom, prijateljskom odnosu sa poštovanjem. Ja svoje mišljenje bez problema istaknem na organima stranke i moram vam reći da u većini slučajeva bude prihvaćeno. Svakako da je SDA ogromna stranka i da se ne može postići apsolutno jedinstvo. Dijalog ili, ako hoćete, sukob argumenata ne znači da neko nekom radi o glavi. Ne postoji bezgrešna stranka. I sve dok se SDA bude držala strateških dokumenata i principa ja ću biti dio nje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad