Halebić: Napravili smo niz odlučnih poteza i posljedice pandemije su puno manje

Vijesti 06. nov 202009:10 > 09:12
Fena

Činimo maksimum na ublažavanju posljedica koronakrize, planiramo, pomažemo privrednike, štitimo socijalne kategorije, no naša je najveća briga u ovom momentu zdravlje naših građana, izjavio je ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić.

Halebić priznaje da resor na čijem je čelu radi u iznimno teškim uvjetima, ali, dodaje, čini se sve kako bi se finansijski sistem u KS održao stabilnim, s obzirom na pad prihoda.

Pandemija koronavirusa ozbiljno je oštetila i Kanton Sarajevo, ali Halebić kaže da mu nije ni na kraj pameti očajavati i prerano isticati katastrofalne scenarije.

“Naprosto, na nekim mjestima smo štedjeli, na nekim drugim mjestima smo povećali potrošnju. Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva finansija, Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama, te dopunama tog Zakona, blagovremeno propisala uslove i način pomoći privrednim subjektima pogođenim koronavirusom. Između ostaloga, osiguran je dio plaća za mart, april i maj, u djelatnostima kojima je rad znatno otežan a promet značajno smanjen. U jeku korone uplatili smo dvije plaće za radnike GRAS-a, potpisali Ugovor o zajmu u iznosu od 10 miliona eura za kupovinu novih tramvaja u KS”, rekao je on.

Kad je riječ o realnom sektoru privrede u KS, ocijenio je Halebić, puno je urađeno.

Između ostalog, od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda izdvojeno je 20 milliona KM za podršku isplate plaća kod poslodavaca koji su suočeni sa padom prometa, a nisu otpuštali zaposlenike.

“Upravo je ova kantonalna Vlada inicirala razgovore poslodavaca iz KS sa Agencijom za bankarstvo FBiH. Rezultat toga je produžetak moratorija na otplatu postojećih kredita za poslodavce koji su posebno pogođeni širenjem koronavirusa (turistički sektor i hotelijeri). Ova Vlada pokrenula je i investicioni ciklus sa lokalnim zajednicama i kantonalnim preduzećima, koji se finansira iz budžetskih i kreditnih sredstava, putem kojeg domaća preduzeća imaju priliku dobiti konkretne poslove. Mi smo se odlučili da pojačamo investicione aktivnosti, omogućimo kompanijama dobijanje poslova i zaposlenicima zaradu pune plaće. I sad vidimo da smo napravili pravi potez.
I na kraju, socijalne kategorije svoja zakonska primanja dobivaju u punom iznosu i na vrijeme. Pojedine socijalne naknade su i povećane za oko šest posto”, naveo je Halebić.

Govoreći o tome gdje se i na koji način štedilo, te koliko se uštedjelo, kazao je da su uštede također rezultat dobre procjene i primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama.

“Ovaj zakon je donio uštede od oko 25 miliona KM. Uštede smo napravili u domenu putnih troškova, nabavke materijala, transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima i drugih materijalnih sredstava. Međutim, želim ponovo istaći, nismo samo štedjeli, nego smo u onim oblastima u kojima nije trebalo štediti, zapravo i povećali potrošnju. To se prvenstveno odnosi na investicionu potrošnju i podršku privredi. Prije svega, to se odnosi na sektor privrede, u kojem smo većim dijelom realizirali sredstva od MMF-a od 36 miliona KM. Oko 11,5 miliona je do sada isplaćeno za 46.000 plata i oko 11.300 preduzeća je ušlo u različite programe podrške za održavanje likvidnosti. Nismo štedjeli ni na investicijama, jer je u KS u ovoj godini kreiran investicioni portfolio od preko 300 miliona KM”, rekao je Halebić.

Ideja o otvaranju donatorskog računa izazvala je dvostruke reakcije – kritike i podršku. Upitan koliko je, na kraju, prikupljeno na ovaj način i kome su ova sredstva namijenjena, ministar finansija KS je rekao da se čini da svaka nova ideja mora proći taj put, od oštrih kritika, zbog početnog nerazumijevanja, pa ponekad i političke zluradosti, do odobaravanja i pohvala.

“Mi smo vjerovali da je to potez koji će ostvariti svoj pravi cilj i ako kažem da je do sada prikupljeno oko 400.000 KM, kao i da ta sredstva usmjeravamo na adaptaciju prostora za izolatorij, onda je valjda kritičarima jasno da je to bio potpuno opravdan potez”, kaže Halebić.

Halebić se ne usteže da istakne kako se u Kantonu Sarajevu ipak bolje živi nego u drugim kantonima.

“Potpuno sam uvjeren da u Kantonu Sarajevu postoje značajni potencijali, koji se mogu i moraju realizirati kako bi stvari krenule naprijed. I tokom mog prvog mandata u Ministarstvu finansija urađeni su mnogi projekti, neki od njih po prvi put od osnivanja Kantona. Još tada sam se uvjerio kako je moguće pokrenuti KS u razvojnom smislu. Ministarstvo koje vodim je izazov jer sarađujemo sa svim drugim ministarsvima na provedbi projekata. I vidim kako većina kolega vjeruje da KS postaje vrlo privlačno mjesto za život. Danas moramo savladati izazove zdravstva, ali moramo se, istodobno, i dalje boriti za prosperitetan život, efikasan saobraćaj, zdravu životnu sredinu, sigurnost, kvalitetno obrazovanje i mnoge druge prosperitetne projekte. Imamo ambiciju da stvari koje smo počeli dovedemo do kraja. I vjerujemo da Kanton Sarajevo može biti i dalje primjer drugima kako je moguće i u teškim vremenima planirati i optimistično razmišljati o budućnosti”, zaključio je Halebić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad