Osam smrtnih slučajeva prijavljeno u RS i 589 novozaraženih korona virusom

Vijesti 06. nov 202010:40 > 10:43
N1

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u laboratorijama na području ovog entiteta Bosne i Hercegovine izvršеnо је tеstirаnjе 1.199 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 589 оsоba.

U istom periodu Institut za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je osam smrtnih slučajeva, a radi se o četiri osobe iz Banjaluke i po jednoj osobi iz Gradiške, Laktaša, Prnjavora i Osmaka.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, je na konferenciji za novinare u Banjaluci izjavio je da će danas biti finalizirano uputstvo po kojem će biti određeno da će se testirati osobe koje imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku.

Zeljković je istakao da je cilj da rasterete primarnu zdravstvenu zaštitu, da zdravstenim radnicima pruže priliku da na adekvatan način izvrše preglede svih pacijenata kod kojih je to neophodno. Istakao je da oni koji imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku zahtijevaju najveći dio pažnje.

“Testova ima dovoljno, ali moramo razmišljati o kapacitetu testiranja”, rekao je on i dodao da se zadržava dnevni nivo testiranja između 1.200 i 1.400, pa i do 1.500 testiranja.

U pojedinim lokalnim zajednicama, epidemiološka situacija zahtjeva mnogo veći broj uzoraka, a pritisak na domove zdravlja u njima je mnogo veći nego u drugim lokalnim zajednicama.

Zamolio je građane da imaju razumjevanja, da su svjesni činjenice da postoje redovi u kojima se mora čekati, ali da je potrebno razumjevanje za zdravstvene radnike i domove zdravlja.

“U narednom periodu očekujemo relaksaciju situacije kada govorimo o samim pregledima, odnosno mogućnosti dolaska kod ljekara, da se smanje redovi uz razumijevanje građana”, kazao je on.

Dodao je da bilo koja mjera koja se donese potrebno je vrijeme da rezultati budu vidljivi, a da je potrebno minimalno 14 dana za rezultate na terenu.

“Apeli prema građanima postaju upozorenje, u smislu onih koji ne poštuju mjere, izuzetno nam je neophodno da se poštuju same mjere koje su i dalje aktivne, već pet mjeseci, kada govorimo o nošenju maski, distanci, ličnoj higijeni i dezinfekciji se poštuju mjere i to se neće promjeniti ni u narednom periodu”, rekao je Zeljković.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu, rekla je da su među 589 osoba za koje je utvrđeno da su pozitivne 204 osobe iz Banjaluke, 145 iz Bijeljine, a da su dvocifeni brojevi novozaraženih zabilježeni u deset opština od čega najviše u Doboju, Gradišci, Loparama i Ugljeviku.

Istakla je da je u Univerzitetskom kliniškom centru RS hospitalizovano 430 osoba, a za ostale bolnice još nisu obrađeni dnevni podaci.

“Situacija je vrlo ozbiljna, ono što nas brine je veliki pritisak na bolnički sektor, mnogo je više prijema nego otpusta i to je ono što zabrinjava i čega smo se i bojali s povećanjem broja oboljelih na dnevnoj osnovi”, kazala je Đaković Dević i dodala se ne očekuju promjene dok god se bilježi ovolino novozaraženih na dnevnoj osnovi.

Apelovala je na građane da sve svoje kontakte svedu na samo ono što je neophodno, navodeći da je bitno da izbjegavamo loše ventilisane prostore, da znamo da je na otvorenom sigurnije nego u zatvorenom,i da je bolje kada je manje osoba oko nas i kada možemo održavati distancu.

“Građani dok čekaju rezultate moraju ostati kući, jer bilo kakvo kretanje ugrožava zdravlje drugih i utiče na širenje infekcije”, rekla je ona i dodala da svi koji dobiju simptome treba da se javi porodičnom doktoru koji će dalje procjeniti situaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad