Nešić: Covid je i kancerogena pandemija za privredu

Vijesti 06. nov 202011:20 > 11:24
N1

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, uputio je inicijativu Predstavničkom domu kojom se od Savjeta ministara BiH traži da u roku od 15 dana dostavi 'Informaciju o mjerama preduzetim u 2020. godini na saniranju ekonomskih šteta nastalih usljed pandemije COVID-a'.

”U Budžetu institucija BiH za ovu godinu planirano je više od 42 miliona KM za saniranje ekonomskih posljedica pandemije COVID-a, dok je EU odobrila paket pomoći za BiH u iznosu od 300 miliona evra bespovratnih sredstava koja se odnose na pomoć poljoprivrednicima, malim i srednjim preduzećima itd. Stoga smatram da bi Savjet ministara BiH trebalo detaljno da upozna PS BiH, kao zakonodavnu vlast, na koji način se troše ova sredstva kako bi zajedno mogli donijeti neke nove mjere koje će popraviti stanje u realnom sektoru”, naveo je Nešić u obrazloženju inicijative.

Predsjednik DNS-a podsjetio je i na zabrinjavajuće podatke o padu BDP, navodeći da je BDP u drugom kvartalu pao za čak 10,5 odsto u odnosu na prvi kvartal ove godine, dok se prema procjenama Centralne banke očekuje da će ovogodišnji pad BDP biti blizu 6 odsto.

”Nažalost, ovi pokazatelji su daleko lošiji od onih iz 2009. godine kada je cijeli svijet bio pogođen tzv. ‘velikom ekonomskom krizom’. Takođe, prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj nezaposlenih u avgustu 2020. godine je za 20.000 veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, i to su samo neki od podataka koji govore o teškim ekonomskim posljedicama uzrokovanim pandemijom virusa COVID”, napisao je Nešić.

”Cijeli svijet je u krizi i recesiji, i ako ne pomognemo sami sebi, teško da nam i drugi mogu pomoći. COVID nije samo pandemija koja ugrožava ljudsko zdravlje i odnosi živote, on je i kancerogena pandemija za privredu i ako ne reagujemo odgovorno i pravovremeno, ljudi će umirati i od gladi. Ne želim da širim paniku, ali mi smo siromašno društvo i bez pandemije i svaki ekonomski pad može biti razarajući. Zato moramo biti odgovorni i jedinstveni, i svi zajedno uložiti maksimalne napore da sačuvamo privredu i radna mjesta”, kaže predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad