Inzko za N1: Dodik ima dvije mogućnosti

Vijesti 06. nov 202014:55 > 17:17
N1

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je da Milorad Dodik ima dvije mogućnosti - ili da mijenja ploču na imenu studentskog doma koji nosi ime po Radovanu Karadžiću, ratnom zločincu, ili da snosi posljedice i bude neprihvatljiv političar u svim zemljama EU i zemljama članicama UN-a.

Inzko je nakon podnošenja izvještaja Vijeću sigurnostui UN-a kazao da će narednog maja na istom mjestu tražiti da EU zabrani ulaz svim političarima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

U Danu uživo, Inzko je rekao da je bio jako strpljiv – te da je svako veličanje i negiranje pomenutih stvari – neprihvatljivo.

“Ja sam strpljiv čovjek već sam izvještavao o tome u Savjetu bezbjednosti, početkom maja, da je to neprihvatljivo. 11.7 sam u Potočarima ponovio, to je vrijeđanje žrtava, sada sam išao korak dalje. Ako se to ne ukloni, onda ću tražiti u Savjetu bezbjednosti sljedećeg maja da EU zabrani ulaz svima onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince. Nedjelju dana ranije, njemački ministar vanjskih poslova je rekao nešto slično, da u EU nema mjesta za one države koje veličaju ratne zločince. To je rekao javno, nema mjesta za ljude koj veličaju ratne zločine”, rekao je Inzko za N1.

“Zamislite da neki Austrijanac veliča nacističke vođe i nazove neku sitnicu po nekom nacisti. To je neprihvatljivo. Bilo mi je drago da je i ruski ambasador rekao da je veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo”, zaključio je Inzko.

VEZANE VIJESTI

Za N1 je kazao da u Vijeću sigurnosti UN-a nije bilo govora o eventualnim sankciama. Ali je istakao sljedeće:

“Dodik ima mogućnost da skoloni ovu ploču ili da jemijenja. Ima puno mogućnosti, ima Ivo Andrić, rodio se u BiH, umro u Srbiji. Nikola Tesla i tako dalje, svejedno.”

Da li će se uplašiti i posegnuti za takvim potezom?

“On će napraviti svoje zaključke, ali mora da računa da će biti neprihvatljiv političar u EU. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo sa bilo koje strane. Studentski dom, minuta šutanja u čast Momčilu Krajišniku, to je prouzrokovao Dodik. Spomenuo sam i slučaj Darija Kordića, za kojeg je bila pripremljena misa zahvalnosti. Njemu su čak nudili mogućnost da govori na nekom fakultetu u Zagrebu. Zamislite da ratni zločinac govori budućim generacijama, budućim elitama Hrvatske. To je neprihvatljivo”, riječi su Valentina Inzka.

Genocid u Srebrenci se negira i 25 godina kasnije. U BiH nema volje da se donese zakon o zabrani negiranja genocida, da li je došlo vrijeme da ga OHR nametne?

“U Savjetu bezbjednosti nema nikakvog razumijevanja za veličanje ratnih zločinaca, za negiranje genocida. Jučer je po prvi put, jedna delegacija, Njemačka, tražila da se takav zakon prihvati. Zahvalan sam ambasadoru za ovu izjavu. On je dugogodišnji savjetnik Angele Merkel za vanjsku politiku, ima dosta podrške. Sada je i konkretan zahtjev da se takav zakon usvoji. Ja razmišljam o svim opcijama”, rekao je.

Do kada?

“Ima vremena, ali razmišljam konkretno o tome, jer je podrška sve veća. Takav zakon bi trebao biti nešto normalno, sve zemlje EU imaju Zakon o zabrani negiranja holokausta. Bio je jedan engleski istoričar u Austriji koji je tvrdio da Holokausta nije bilo. Dobio je tri godine zatvora, tako treba rješavati te probleme”, rekao je Inzko u razgovoru sa Zvonkom Komšićem u DU.

#related-news_0

Inzko je kazao da izvještaje Vijeću sigurnosti šalje i RS, ali je kazao da nije primijetio da to iko čita u New Yorku.

“Naravno, ruska Ambasada pominje taj dokument, ja sam to isto jučer pričao o tome. Po Dejtonu – samo traži od visokog predstavnika da podnese izvještaj. Ni od koga drugog. Zvanični dokumenti UN-a moraju proći kroz Ambasadu BiH u New Yorku ili Ministarstvo vanjskih poslova. Te papire je neko poslao u New York, ali ne preko institucija”, rekao je Inzko.

U reakcijama za njegov izvještaj pred Vijećem sigurnosti sitgoa je iz HNS-a, da je iznio neistinite činjenice. Uz RS Staša Košarac kaže da ne govori o realnom prikazivanju stanja u BiH, nego da je pristrano? Da li su očekivane takve reakcije?

“Očekivao sam do neke mjere, to sam čuo od ambasadora Ruske federacije. Ja sam mu rekao da sam izvjestilac. ja slikam činjenično stanje. Ako pogledate moje fusnote u izvještaju, tu su svi citati svih političara koji su nešto rekli. Sve je to tamo. Kao da neko kaže da je ogledalo krivo ako je slika loša. Nije ogledalo krivo, nego taj što je nešto rekao. Ja samo donesem činjenice. Ako HNS kaže da sam rekao nešto pogrešno, moraju donijeti činjenice i to objelodaniti. Spreman sam se izviniti ako nešto nije tačno, to pregledaju ljudi u mom uredu. Oni prate sve konferencije, sve izjave. Gledamo sve snimke, ne samo šta je neko napisao, nego šta je rekao. To su pravi citati”, rekao je Inzko.

“Jučer sam citirao Dodika, kada je u augustu 2008. dva puta rekao na TV-u da je počinjen genocid, sve takve izjave imamo. I druge izjave. ili recimo, ruski ambasador se žalio da BiH želi u NATO. Ja to podržavam. Rekao sam da sam ja iz neutralne zemlje, mi nikoga ne guramo u NATO, ali to je Zakon o odbrani BiH. On kaže da BiH želi u nato. Taj zakon je potpisao i Radmanović iz RS. Ako sada neki ne žele u NATO, zakon se mora mijenjati. Dok zakon postoji, postoji i pravac. Sve imamo dokumentovano, crno na bijelo. Ako neko želi ući u naš arhiv, on je tu”, jasan je bio Valentin Inzko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad