Ultimatum Miloradu Dodiku

Vijesti 06. nov 202017:17 > 19:12
N1

Visoki predstavnik Valentin Inzko oštro je kritizirao političko vodstvo u zemlji zbog separatizma i veličanja ratnih zločina i reformskih zastoja. Postavio je ultimatum Dodiku da u roku šest mjeseci ukloni ploču sa imenom haškog osuđenika Radovana Karadžića sa studentskih domova u Palama. Ukoliko to ne učini, tvrdi Inzko, Dodiku se smiješe sankcije Brisela. Građani Pala kažu da ploča treba ostati, a Dodik da će visoki predstavnici sahraniti Bosnu i Hercegovinu.

Više puta pominjan ranijih godina, ali ovoga puta uz Inzkov ultimatum. Dodiku je dao rok do maja iduće godine da ukloni ploču sa imenom Radovana Karadžića na Studentskim domovima u Palama. U suprotno, visoki predstavnik će tražiti da se članu Predsjedništva BiH zabrani ulazak u Europsku uniju.

“To je zaista vrijeđanje žrtava genocida, ta ploča, taj Studentski dom. Sada sam otišao i korak dalje da kažem, ako se to ne u kloni, onda ću ja tražiti u Vijeću sigurnosti, da EU zabrani ulazak svima onima koji negiraju genocid i koji veličaju ratne zločince”, kaže Inzko .

Studenti koji studiraju na Palama svojevremeno su javno podržali to što su studentski domovi u ovom gradu nazovu po Radovanu Karadžiću.

Uprkos brojim kritikama međunarodne zajednice, ploča sa imenom haškog osuđenika stoji skoro pet godina na ovoj zgradi.

Građani Pala jednoglasni…

“Nemamo šta da mislimu, mi znamo ko je Radovan za nas Srbe. Prema tome, svako ima svoje mišljenje. Svugdje su bila obilježja svega i svačega, pa…”.

“Kad uklone sve ulice Franje Tuđmana, njegove biste, onda ćemo i mi ukloniti i to”.

“Mislim da je to bespotrebno, zato što je Radovan bio prvi predsjednik Republike Srpske, i mislim da bi trebao imati neku simboliku u svakom gradu Republike Srpske”.

Milorad Dodik, kojeg Inzko kritizirao, ali i koji je otvorio domove na Palama, poručuje kako će visoki predstavnici sahraniti BiH.

“EU u svojih 14 preporuka za BiH traži da se riješi pitanje stranih sudija i reguliše pitanje OHR-a, dok Inzko u svom izvještaju insistira na tome da ostanu sudije Ustavnog suda i OHR, kako bi on mogao da nastavi da prima svojih 24.000 eura, koje neopravdano dobija iz fondova zemalja koje finansiraju OHR, a onda pripisuju da je to pomoć građanima BiH”.

“Slanje izvještaja ili komentara preko Vlade RS i predsjednika RS u suštini završe u ladicama, i ničemu ne služi. Ukoliko imaš komentar protiv Inzkovog izvještaja, gospodine članu Predsjedništva izvoli obrati se, imaš tu ključnu ulogu koju trebaš da iskoristiš, obratiti se članovima Savjeta bezbjednosti UN-a”, poručuje Mirko Šarović, SDS.

I Hrvatski narodni sabor ocjenjuje kako je Inzko “zaobišao istinu”, i zaboravio ukazati na umanjenje prava Hrvata…

“Iako izostavljeno u Izvješću, Daytonski mirovni sporazum narušava se brojnim izazovima, uključujući; karakteriziranjem hrvatskoga naroda manjinom; pozivima bošnjačkih stranaka za nametanjem ”komšića” na nižim razinama vlasti; najavama bošnjačkih stranaka o kršenju Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata na Općim izborima 2022.; nelegalnim i nelegitimnim sazivom SIP-a; ignoriranjem nelegitimnosti člana Predsjedništva BiH”.

Stranka demokratske akcije pozdravila je stavove koje su iznijeli predstavnici SAD-a, Velike Britanije i Njemačke na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Navode kako su su suzbijanje secesionističke retorike, sankcioniranje kršenja Dejtonskog sporazuma, borba protiv negiranja genocida i glorificiranja ratnih zločinaca, poštivanje strukture Ustavnog suda i pozicije OHR-a utvrđene u Daytonu, te da su borba protiv segregacije, osuda blokiranja institucija, stavovi koje bi trebali podržati svi u Bosni i Hercegovini. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad