Raste potreba za hospitalizacijom u Republici Srpskoj

Vijesti 08. nov 202017:18 > 19:39
N1

Sa porastom zaraženih u Bosni i Hercegovini raste i broj osoba koje imaju potrebu sa hospitalizacijom. No, imamo li dovoljno bolničkih kapaciteta?

Samo na UKC RS u prijepodnevim časovima bilo je smješteno 455 pacijenata oboljelih od Covid 19. Od ukupnog broja oboljelih, 8 do 9 posto ima potrebu za hospitalizacijom. Posljednjih dana broj novozaraženih kretao se oko 600 u Republici Srpskoj, što znači da je u prosjeku dnevno oko 50 novih pacijenata pristizalo na liječenje u Klinički centar i opšte bolnice.

Kapacitete shodno planiranom stavljamo na raspolaganje. U ovom trenutku mi imamo kapaciteta koje možemo ponuditi za pacijente oboljele od Covida, ali to će značiti da ćemo morati redukovati određene druge zdravstvene usluge. Ne zbog prostora nego zbog ljudi koji će morati da rade sa tim pacijentima, a prostora i opreme ima dovoljno“, naveo je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Zdravstvene ustanove svakodnevno vrše reorganizacije da bi se obezbijedilo što više kapaciteta. U proteklih pet dana izvršena je kompletna reorganizacija UKC RS. Sjeverno krilo preseljeno je u južno, a od sjevernog napravljen urgentni centar za zbrinjavanje, trijažu i dijagnostifikovanje pacijenata oboljelih od Covid 19.

Moram da kažem da je prilikom premještanja pacijenata bio angažovan sav kadar – od ljekara, sestara, obezbjeđenja, pomoćnih radnika svi su pokazali patriotsku odgovornost. Svi su prebacivali, utovarali krevete, premještali stvari kao da se snima neki film“, izjavio je Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS.

Ubrzani su i radovi na opremanju zgrade stare hirurgije, i u završeni dio premješteni su pacijenti sa onkologije, hematologije i dijela pulmologije.

U toku su radovi na obnovi stare hirurgije, iako je prvobitno planirano kada je krenula rekonstrukcija da ovo bude Covid bolnica, reorganizacijom je odlučeno da se u završeni dio smjeste onkološki pacijenti.

Osobe, zaražene korona virusom, čije se zdravstveno stanje stabilizuje u Univerzitetsko kliničkom centru prelaze na dalje liječenje u Gerontološki centar u Slatini. U bijeljinsku Covid bolnicu svakog dana pristiže više od 20 pacijenata, a prema posljednjim podacima hospitalizovano je 120 osoba, od kojih je 30 životno ugroženo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad