Urgentni centar UKC Tuzla postoji, ali na papiru

Vijesti 08. nov 202017:41 > 19:34
N1

Urgentni centar unutar UKC-a Tuzla postoji u sistematizaciji i na papiru, ali ne u stvarnosti. Dugo se priča o njegovoj izgradnji, a sadašnji menadžment najavio je konkretne korake i očekivanja su da za dvije godine Tuzla dobije Urgentni centar.

Nedostatak Urgentnog centra unutar UKC-a Tuzla jedna je od slabih karika u zdravstvenom sistemu koji rezultat ima lutanje pacijenata od jedne do druge klinike.

To ko nije doživio, a i ja sam to doživio, bio sam i ja pacijent i članovi moje porodice, to je tako zadnjih 20, 30 godina. Krajnje je vrijeme  da se malo odmaknemo i od korone i Covida i počnemo pričati o kapitalnim projektima radi zadovoljstva samog pacijenta i pružanja efikasne zaštite“, naglasio je Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Ako je do sada trebao da izgubi sat, dva idući od jedne do druge klinike, sada će u roku od nekoliko minuta biti zbrinut. I tu je benefit najveći za pacijenta sa ovakvom vrsto reorganizacije rada“, rekao je Šekib Umihanić, direktor za medicinska pitanja UKC Tuzla.

Centar od 3.600 metara kvadratnih trebao bi sadržavati ambulante, operacione sale, razne hitne dijagnostičke procedure, centralnu apoteku, preko 20 kreveta za intezivno liječenje, itd.

Jako je bitno da imamo odličan, odnosno, pravilan ‘put pacijenta’, odnosno, ono što je definisano medicinskom tehnologijom. Dalje idemo na projektovanje uz korištenje najsavremenijih potrebnih medicinskih materijala. Ti materijali su i skuplji i specifičniji“, kazao je Damir Tucaković, Sektor za tehničke poslove UKC Tuzla.

Imovinsko pravni odnosi kočili su izgradnju do sada, ali i novac. Za centar je potrebno oko 20 miliona KM. Iz UKC-a tvrde da su investitori iz BiH, ali i iz inostranstva zainteresovani da ulože sredstva, a to bi se regulisalo kroz model javnog – privatnog partnerstva. Za godinu dana bi mogao biti raspisan javni poziv.

U tom pozivu ćemo definisati sve one standarde koje mi od privatnog partnera tražimo u vezi sa projektovanjem, izgradnjm, opremanjem, dugoročnim održavanjem objekta i opreme. Sve te rizike će privatni partner preuzeti na sebe i za uzvrat dobijati redovnu naknadu od javnog partnera“, istakao je Ervin Mujkić, Sektor za pravne poslove i ljudske resurse UKC Tuzla.

Mi smo prije 30 godina izašli iz jednog društvenog sistema. Trebamo se prilagoditi savremenom tržištu i savremenom načinu razmišljanja i finasiranja. Ne treba bježati od kapitala iz kojeg možete izvući korist. Naravno, taj kapital će kroz studiju isplativosti tražiti svoj interes. Mislim da ovog puta imamo dobru namjeru. Ja sam takav čovjek i za šta se prihvatim, to guram da se završi“, kazao je Jusufović.

Interresorna grupa u UKC-u će izraditi izvedbeni projekat i studiju isplativosti koja bi pokazala koji model je najbolji za finansiranje izgradnje Centra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad