Napuštanje BiH, pandemija i atmosfera u SAD nakon izbora teme Novog dana

Vijesti 09. nov 202016:18 > 16:19
N1

73 preminulih od korona virusa u danu iza nas. Trenutno je aktivno 17.107 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2 u FBiH. Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS-u је 1.202. Kakve su prognoze za naredni period, istražuju naši reporteri. Ugostićemo Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Poruku – ostanite kući, ne slušaju oni koji svoju zemlju više ne doživljavaju kao dom. Mnogi usred pandemije pakuju kofere i zauvijek odlaze. Kako izgleda reći zbogom Bosni i Hercegovini i s maskom na licu, ali bez dugogodišnje maske u vidu rečenice “biće bolje”, otići s porodicom i krenuti ispočetka na nekom novom jeziku. Uživo ćemo biti u Oslu, u novom domu porodice Ivanović i razgovarati o snalaženju sa tek nekoliko dana starom norveškom vizom.

Kada ćemo moći putovati sa aerodroma u Bihaću? U kojoj je fazi gradnja, olakšavaju li je nove zakonske odredbe, ko su potencijalni investitori? V.D. direktora Aerodroma Bihać, Adnan Bajrić, biće naš gost.

Uživo smo i u Americi. Pratimo reakcije na izborni rezultat, analize, atmosferu u društvu. Za “Novi dan” govori Adnan Hadrović, savjetnik za globalnu sigurnost, diplomatiju i međunarodne odnose na Institutu za razvojni impakt sa sjedištem u Vašingtonu.

Zbog čega je važno da bude više žena na mjestima odlučivanja u Bosni i Hercegovini? O snažnim i uspješnim ženama koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama, za “Novi dan” govori Zilha Spahić Šiljak, direktorica TPO fondacije.

“Teatar iskrenosti” u Bosnu i Hercegovini ponovo donosi mladi srbijanski pisac Stefan Simić. O svemu što nas zbližava u doba distanciranja, kroz svoje pjesme i tekstove, govoriće u “Novom danu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad