BiH između izbora i javnog zdravlja: Mnogo nejasnoća oko 15. novembra

Vijesti 09. nov 202017:24 > 17:26
N1

Šest je dana preostalo do održavanja lokalnih izbora, a još je mnogo nejasnoća o tome kako će izgledati izbori dan. Zbog epidemioloških mjera, vjerovatno će biti manji broj promatrača, zbog čega su negodovale pojedine politička stranke. Istovremeno, CIK je donio Pravilnik koji predviđa uspostavu mobilnih timova, koji će omogućiti osobama koje se na dan izbora zateknu u izolaciji, da ipak glasaju.

Pravo glasa na ovim lokalnim izborima ima 3 miliona 283 hiljade građana, koji će moći birati između 30 hiljada kandidata.

Između nepovredivosti prava na izbore, i zaštite javnog zdravlja – dvojba koja lebdi iznad predstojećih lokalnih izbora. Kako će izgledati biračka mjesta pod epidemiološkim mjerama, teško je još i zamisliti. Pojedine politčke stranke izražavaju bojazan od izborne krađe, jer se može dogoditi da broj promatrača bude drastično smanjen.

“Vrlo je važno napomenuti da zakon ima prednost, odnosno da mora biti omogućeno posmatračima da posmatraju izborni proces kako bi se stvorila kontrola, i omoguća transparentnost izbornog procesa”, napomenuo je Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom.

“Nedopustivo je da se posmatračima uskrati pravo na posmatranje izbora. Ono što se može činiti jeste da se na taj način vrši koordinacija na biračkom mjestu, da se posmatrači smjenjuju, da imaju razumijevanja”, navela je Vanja Bjelica Prutina iz CIK-a.

VEZANE VIJESTI

U normalnim okolnostima, lokalne izbore je do sada promatralo više od 60 hiljada ljudi.

A ko, inače, ima najveću kontrolu nad izbornim procesom, govori činjenica da političke stranke imaju 50 hiljada članova biračkih odbosa, 60 svojih promatrača na biračkim mjestima, i oko 30 hiljada kandidata na izborima.

Kako će glasati oni koji se zateknu u izolaciji na dan izbora? Još jedna dilema. CIK je Pravilnikom omogućio formiranje posebnih mobilnih timova, a osobe u izolaciji, kojima je preporučeno da ostanu kući zbog simptoma, neće morati predočiti rješenje o samoizolaciji nadležnog tijela.

“Ali izborna komisija će utvrditi da li se ta lica nalaze u evidenciji nadležnih organa”, rekla je Bjelica Prutina.

Hoće li, usljed pandemijskih okolnosti, političke stranke iskorisiti priliku i osporavati legitimitet rezultata, tamo gdje ima oni ne odgovaraju? I – jesu li izvjesnije nepravilnosti?

“Imamo određene nepravilnosti, ali te nepravilnosti nisu izraženeu tolikoj mjeri, pojavljuju na 4-6 posto biračkih mjesta – bar onih koji bi mogli uticati na izborni rezultat”, rekao je Jovanović.

Hoće li izaći na izbore ili ne – građani podijeljeni.

Hoćete li izaći na izbore?
“Neću”:
“Izaći ću”;
“Ne”:
“Hoću”;
“Hoću”.

Plašite li se zaraze?

“Plašim”;
“Raspitaću se uoči izbora kako ide, i pripremiti se da sve protekne bez problema”;
“Ne. Sve ok”.

Pojedine lokalne izborne komisije su negodovale zbog propisanih epidemioloških mjera na biračkim mjestima, tvrdeći da se mnogo toga ne može provesti. Veliki broj promatrača, također je u posljednji trenutak odustalo od angažmana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad